Barion Pixel

Terhestorna, kismama jóga- mikor kezdd el?

Terhestorna, kismama jóga:  edzés terhesség alatt

Ó, itt a tavasz, kinyílt gesztenyefa az udvaron, és a héten hárman kérdezték ezt szemérmesen üzenetben: megjelent a két csík, hurrá, és mikortól járjanak terhestornára?

Kétféle megközelítését mutatom most be a kérdésnek.

Mindenféle edzői- fitness- meg pilates- szakirodalom a has és a magzat növekedéséből indul ki. Körülbelül a második trimesztertől lesz akkora a méh, hogy változtatni kell a gyakorlatokon, innentől a hagyományos hasizomgyakorlatok jó része – például a felülés, felgördülés, a mellkasemelés, mindenféle hanyattfekvős gyakorlatok ahol a vállat, mellkast és a medenceövet közelítik, keresztezik stb…- (tehát ahol az egyenes hasizom intenzíven dolgozik) nem ajánlottak. Ennek több oka is van, például az, hogy a bordakosár elkezd kicsit megnyílni, ezért a hasizmok nem egyenesen lefelé futnak, hanem diagonálisan oldalra, tehát minden, ami nyújtja ezeket, vagy a linea alba megfeszülését eredményezi, a hasizom fokozott szétnyílásának az esélyét növeli!

Hasizom terhesen, szétnyílt hasizom

Milyen gyakorlatokat ne végezzünk terhesen? Milyen a jó terhestorna?

Nem ajánlott (és, őszintén szólva általában mindenkinek rosszul is esik) bármilyen erőteljes hátrahajlás. Érdemes továbbá kerülni ettől az időszaktól mindenféle hevesen rázkódó mozgást, erőteljesebb ugrálást, illetve bármit, ami a gátizmot túlságosan megterheli. Ez nagyon fontos! Amire az egész terhesség alatt vigyázni kell, az elejétől a szülés utáni teljes felépülésig, sőt azon is túl, az a kismedencei izomzat.

A huszadik héttől nem ajánlott a huzamosabb hanyattfekvés, mert a méh súlya már nyomhat egy eret, ami miatt romlik a magzat vérellátása. A hasonfekvés meg egy idő után amúgy is fizikai lehetetlenség.

A testsúly növekedésével és a keringésre nehezedő fokozottabb terhelés miatt (a vér megnövekedett mennyisége) általánosan igaz, hogy az állóképességünk is cskken, hamarabb fárad és kevesebbet bír a szervezet a terhesség alatt.

Ami mindenkinek jó: kismama jóga

Az általam egyre jobban, egyre hevesebb rajongással tisztelt jóga máshonnan közelít. 

A kismama jóga szempontja, hogy a terhesség legingatagabb időszaka addig tart, amíg a méhlepény ki nem alakul, ezért nagyjából a 15- 16. hétig a legmesszemenőbb kímélet javasolt. (Úgyhogy, ha túlságosan gyötör a hányinger, és semmi kedved mozdulni, erre gondolj, akkor tulajdonképp a jógikus megközelítést követed:-)

Szintén a jóga javaslatai alapján, a gerinc erős csavarásával járó mozdulatokat és a fordított testhelyzeteket (pl gyertya) érdemes kerülni, a fent említett mozdulatok mellett.

Kulcsár Vajda Enikő 20 hetes terhesen

Mit lehet még sportolni?

Az internetet böngészve  bele lehet futni olyan, tipikusan amerikai oldalakba meg videókba, mint : Run through your pregnancy! Weightlifting while pregnant! Nekem ez – bár igazán kemény csajnak tartom magam, és mondjuk hat-hét hónapos terhesen még vidáman bicikliztem, nyilván az is kiveri a biztosítékot sok embernél – szóval ez nem szimpatikus, elsősorban az amúgy is meggyötört gátizmok+gerinc és egyéb ízületekre nehezedő extra terhelés miatt, illetve a rázkódó méh+ pocak sem ideális az általánosan elfogadott szakmai ajánlások szerint. De esküszöm, nem a futásra pikkelek, (itt ez a másik poszt a szülés utáni futásról), egyszerűen nem ajánlott ez a fajta rázkódó mozgás.

Soknak tűnik, hogy alig marad valami? Azért rengeteg mindent lehet csinálni, és ha valaki izzadni szeret és elfáradni, az is belefér!

 

Mi ezt ajánljuk:

Találsz több terhesvideót is a kínálatunkból, amivel igazán intenzíven megdolgoztathatod magad! Itt egy teljes sorozat. Ha regisztrálsz az oldalunkra, több részét ingyenesen is kipróbálhatod.

Ezt is nézd meg:  a youtube- csatornánkon egy videó, amit kifejezetten a terhesség alatti gyakorláshoz készítettem, ötletadónak.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Szolgálati közlemény

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: aug. 31 este 10- től átmenetileg nem lehet bankkártyával fizetni nálunk, egy technikai

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.