Szülés után: Tényleg szükséges az intimtorna?

A szülés utáni regeneráció alapja a kismedencei területek helyreállítása, azaz az intimtorna, más néven gátizomtorna. Ez az Anyatest Projekt szülés utáni programjaiban is kiemelt fontosságú szerepet játszik. Sokszor elegendő csak egy egyszerű alapgyakorlatsor elvégzése, bizonyos esetekben azonban egyéni betanításra, ellenőrzésre is szükség lehet. Erről beszélgettem Haness Rita gátizomterapeuta gyógytornásszal.

Haness Ritával

A programunk indulása óta kerestem azt a szakembert, akivel együtt lehetne dolgozni ezen a területen. Magam sem hittem, hogy ilyen sokáig tart majd rátalálnom Ritára, akinek az intimtorna az egyik szakterülete. Hazánkban ugyanis még mindig nem elterjedt eljárás a gátizom tréning személyre szabott kialakítása és kontrollja, bár a fontossága egyre inkább benne van a köztudatban.  Éppen ezért elsőként arra kérdeztem rá, hogyan érdemes megtanulnunk az intimtornát:

Mi a véleményed arról, ha valaki otthon teljesen magától kezd neki az intimtorna-gyakorlatoknak?

Véleményem szerint a gátizmok helyes működtetése könyvből, autodidakta módon nem sajátítható el. Egy szakember kontrollja nélkül sokszor eredménytelen a gyakorlás, sőt bizonyos esetekben még árthat is, ha rossz irányba történik a mozdulat. A statisztikák szerint a nők 25- 40 százaléka hasprést alkalmaz gátizomtorna közben, azaz kifelé tol, amikor a medencefenék izmait szorítania és emelnie kell. Ez azonban helytelen. A hétköznapi életben székletürítésnél és szülésnél alkalmazzuk a kifelé tolást, gátizom tréning során azonban ellenkezőképp kell eljárnunk.

Pontosan miért?

A gátizom torna gyakorlatainak tanulásánál a nagy igyekezet is hasprést idézhet elő, és ilyenkor a kismedencei szervek tartószalagjai és a medencekimenetet lezáró izmos-kötőszövetes rendszer is túlterhelés alá kerül. Ezt – ugye – mindenképp el kell kerülnünk a szülés utáni regeneráció során. A betanítási folyamatban ezért sok-sok megéreztetés, rávezető gyakorlat és folyamatos szakértői kontroll szükséges ahhoz, hogy a páciens helyesen végezze a tornát.

Jól sejtem, hogy ebben az esetben különösen fontos a személyre szabott tréning?

Mint minden egészségügyi problémánál, az intimtorna esetében is nagyon lényeges ez. Minden női test más, eltérő az életvitelünk, az egészségünkre ható rizikófaktor-mintázatunk és mások az előzményeink is. Ezért kell mindenki helyzetét és állapotát egyénileg felmérni. Én például az egészségügyben előírt, a gáti területhez kapcsolódó fizioterápiás vizsgálatot végzek és mindenre kiterjedő dokumentációt készítek. Ennek alapján határozom meg a kezelési tervet és kezdek bele a Kegel-gyakorlatokat továbbfejlesztő funkcionális gátizom torna betanításába.

Mennyire nehéz megtanulni ezt az intimtornát egy „laikusnak”?

Többnyire az a nehéz a gátizomtorna helyes elsajátításában, hogy az agy kezdetben nem igazán tudja még, hogyan irányítsa az itt működő izmokat. Bár lehet, hogy minden adott hozzá, a mozgások mégsem koordináltak, esetleg nem fejlődik megfelelően az izomerő, az állóképesség vagy a gyorsaság. Ezt a szakember avatott szeme azonban észreveszi. Lépésről-lépésre, a páciens megértésére és figyelmére alapozva, türelemmel lehet ezeket a gyakorlatokat jól megtanítani – mint egy kisgyermeknek az írást, aki okos, értelmes, szépen rajzol, de még nem tud írni. Neki is meg kell tanulnia, mit hogyan csináljon, és sokat is kell gyakorolnia. Nincs ez másként az intimtorna esetében sem.

 A biofeedback-kel kapcsolatban van tapasztalatod? Ismered a módszert?

Ismerem és jónak is tartom, ha van audio-, vizuális-, vagy épp audiovizuális visszajelzés a gyakorlás során. Az ilyen készülékek ugyanis objektíven mutatják a hüvelyben vagy a végbélben lévő izomerőt; jól tesztelhető velük az állóképesség és a gyorsaság is, és remekül jelzik a fejlődést. Szerencsére ma már sok ilyen készülék van piacon, és ez nagyon nagy segítség az otthoni gyakorláshoz. Magam is támogatom a használatát és a praxisomban mindig meg is mutatom, hogyan kell használni az ilyen gépeket.

Viszonylag kevésbé ismert problémakör a túl szoros kismedencei izmok kérdése.  Általában az izmok “erősítését” szoktuk megcélozni, pedig ebben az esetben pont az ellazítás megtanulása lenne a cél, azaz az “over-active-pelvis”. Erről még a kanadai Postnatal Fitness Academy-n tanultam nagyon sokat, és ott ez a probléma sokkal hangsúlyosabban is volt jelen, mint nálunk. A 2019-es szakmai kongresszus ajánlása alapján azonban Magyarországon is elkezdték használni a “túlműködő medencefenék” fogalmát és végre célzottabban foglalkoznak a jelenséggel is. Te milyen gyakran találkozol azzal a gonddal, hogy valakinek túl szorosak az kismedencei izmai?

A hölgyek kb. 25 százalékánál tapasztalom ezt. Külső megtekintésnél is látszik és tapintással is érezhető, hogy feszült a medencefenéki izomzat és nem lazít megfelelően a páciens. A tartás és a csípőízületek mozgékonyságának javításával, tudatos relaxációval, hasi légzéssel, vizualizációval segítem a lazítást, de gyakran egyéb mentális technikákra is szükség van. Ilyenkor további szakembereket is bevonunk a segítésbe.  Mindenképpen azt szoktam javasolni, hogy olyan testmozgást végezzünk ilyen problémák esetében is, amelyek örömet okoznak nekünk. Javasolt a dinamikus medencefenéki torna és a biofeedback is.

Más egyéb eszközöket használsz intimtorna közben?

A hüvelysúlyt akkor szoktam alkalmazni, amikor annak helye van a terápiában. Például megéreztetésre, ha a páciens nem érzékeli rendesen, hogy mit és hol kellene megmozdítania. A hüvelysúly jó szolgálatot tesz még akkor is, ha a hüvelyizomnak még erősödnie kell és a tornán kívül más módon is ingerre van szüksége. A hüvelysúly azonban sohasem helyettesíti az aktív gátizom tornát.

Az elektrostimulációt viszont akkor javaslom, ha nagyon gyengék a hüvely- vagy végbélzáróizmok, amelyek a torna ellenére sem tudtak még megerősödni. Egy gépet kell csak megvennünk, így otthon is elvégezhetjük a kezeléseket. Ha az izom elért egy megfelelő izomerőt, akkor intimtornával sikeresen továbberősíthetjük majd. Az ilyen otthoni készülékekből többféle is kapható az interneten. Érdemes körülnézni.

Mit tapasztalsz, mennyi idő után várható javulás az intimtornának köszönhetően?

Az a kiindulási állapottól függ. A pozitív változás akár már pár hét eltelte után is érezhető, de a panaszok megszűnéséhez és a medencefenéki izmok megerősödéséhez legalább 12-16 hét megfelelő mennyiségű és minőségű gyakorlás szükséges.

___________________________

Kérj EGYÉNI felmérést, hogy neked is segíthessünk. Ha pedig kérdéseid vannak a gyakorlatok helyes elvégzésével kapcsolatban, esetleg speciális problémáid lennének (inkontinencia, szervi süllyedés, túl feszes izmok, aranyér, szél- vagy széklettartási zavar), személyre szabott gyakorlatokért írj Ritának a gatizomterapia@anyatestprojekt.hu címre.

 

Tetszett?

Share on facebook
Megosztom Facebookon
Share on email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.