Barion Pixel

Szülés után? Gátizomterapeuta!

A kismedence szülés utáni terápiája: professzionális gátizomtorna

Nagyon régóta kerestem Magyarországon olyan szakembert, aki a kismedence szülés utáni terápiájához korszerűen, hitelesen tud hozzászólni. Nem volt egyszerű, alig találni nálunk ilyet. Aztán – hihetetlen módon a lakásunktól három utcányira – megtaláltam Rigóné Tavaszi Piroska gátizomterapeutát.

-Egészen ritka Magyarországon, amit csinálsz. Mentálhigiénés végzettség birtokában és gyógytornászként fordultál ebbe a speciális irányba, amit külföldön sok helyen már rutinszerű eljárásként alkalmaznak. Nálunk szinte teljesen ismeretlen. Hogy lettél gátizomterapeuta?

-A gyerekeim születése után kismedencei szervi süllyedéses problémáim jelentkeztek, sok szakembernél jártam, műtéteken estem át, a saját tapasztalataimat gyűjtöttem, amíg rájöttem, hogy van egy hiányzó láncszem, amit még nem próbáltam. Ez az egyéni, személyre szabott medencefenék gyógytorna. Itt szembesültem a hiányosságaimmal, hogy az az izomműködés, amivel én magam akkor rendelkeztem (és csak zárójelben megjegyezve nagyon jónak értékeltem) elmarad attól, amire szükség lenne a kismedence egyensúlyának visszaszerzéséhez. Valóban kevesen foglalkoznak ezzel, de nem egyedülálló, hisz vannak kolléganők, akik kidolgozták és régóta gyakorolják ezt a munkát. Én is segítséget kértem és kaptam, különösen hálás vagyok Friedrichné Nagy Andrea gyógytornász kolléganőmnek, akitől a személyes és szakmai támogatást, iránymutatást kaptam. Egyre ismertebb az én munkám is, most már orvosok és gyógytornász kollégák is irányítanak hozzám embereket.

Egyéni terápia

-Ez az egyéni gyakorlás, ami tulajdonképpen „edzés” elég nehezen kivitelezhető, mivel a kismedencei izmok kívülről nem látszanak.

Igen, az egyéni terápia során pontosan feltárható, milyen állapotban van a gátizom, mi a leghatékonyabb módszer, hogyan lehet működésbe hozni, milyen tartalékaid vannak, milyen segédeszközöket használhatunk, elérted-e már a maximális teljesítő képességet? A mozgásrendszer egésze hogyan működik, milyen a viszonya a gátizom működéséhez. Ha nőgyógyászati műtét után vagy, még gondosabb szakértelmet igényel, mikor, milyen módon lehet az erősítést megkezdeni, milyen módszereket alkalmazzunk, hogy a műtéti eredmény tartós legyen.  Ezért mindig leellenőrzöm, mit mozgatsz, hogyan mozgatod, milyen erősséggel működik a gátizmod, milyen fejlődési lehetőségeid vannak, amivel érdemes még dolgoznod. Az egyéni terápiás helyzet a lelki nehézségek segítésére és támogatására is biztonságos terepet ad, melyek ugyanolyan hangsúlyosak a vizelettartási vagy süllyedéses panaszok kezelésében.

-Tehát ez olyan, mint egy nőgyógyászati vizsgálat?

gátizom terápia

Hangsúlyozni szeretném: ez nem nőgyógyászati vizsgálat, bár a vizsgáló helyzet hasonló. A gátizom állapotát vizsgálom, erről adok korrekt, szakszerű tájékoztatást, mozgásszervi diagnózist. Ezen kívül vizsgálom még a mozgásrendszer egészét, összefüggéseit az adott problémával.

A vizsgálat

-Hú, és nincsenek zavarban a páciensek? Én voltam nálad, és tudtam, hogy mire számítsak. Ezért nem ért meglepetés, de azért furcsa helyzet volt levetkőzni és külső irányításra mozgatni a gátizmokat. Mondjuk a személyiséged, és hogy te jól kezeled a helyzetet segít ezen.

A legtöbben úgy jönnek, ahogy Te is, tudják, itt állapotfelmérés történik a cél érdekében. A legfontosabb, hogy megoldjunk egy problémát. Sokan vannak, akik fiatalabbak, ezért „lazábbak”,  de többen vannak az idősebb korosztályból, tipikusan valamilyen műtét után, vagy súlyosabb inkontinenciával, süllyedéssel, ők már mindent megtennének a gyógyulásért. Felülemelkednek az intim terület vizsgálatából származó teljesen érthető nehézségeiken. A vizsgálatot szakmai okok indokolják, dolgozunk keményen a páciensekkel, ezért a pillanatnyi zavar után erre koncentrál mindenki.

A fiatal, szülés utáni nők, akik csak egy ellenőrzésre vagy kisebb inkontinencia -problémákkal jönnek, általában öt alkalmas bérlettel járnak hozzám. Ennyi idő általában elegendő a kisebb hasizom és gátizom gyengeségek kezelésére. Az idősebb generációs, vagy a komoly panaszokkal, pl. súlyosabb süllyedésekkel vagy méheltávolítás után érkezőknek már hosszabb ideig tartó kezelés várható.

Vannak férfi páciensem is. A férfiak különösen kedvelik az egyéni gyógytornát, az inkognitójuk megőrzésével gyógyulhatnak, védett keretek között. Itt senkinek nem kell elárulnia a bejelentkezéskor, milyen gyógytorna foglalkozásra jött.

A legújabb tevékenységi köröm a babavárásra készülő nők állapotfelmérése és felkészítése a várandóságra, szülésre. A legegyszerűbb, ha ekkor kezdjük tudatosítani, erősíteni és lazítani a gátat, hogy a szülés után eredményesebben, gyorsabban regenerálódhassunk.

tampon-incontinencia

Többféle módszert alkalmazok, klasszikus Kegel gyakorlatokat is, valamint a hasizmok- farizmok erősítését, mert – ahogy te is tanítod az edzésprogramokban- ezeknek az izmoknak szinkronban kell működni, egymással és a légzéssel is. A hasizom szétválás kezelésére is egyéni mozgás programot adok. Segédeszközökkel támogatom a nagyon gyenge működésű területeket. Ezekben az esetekben szükség lehet speciális elekro-stimulációs készülékre (Kegel 8), hüvelyi szorító erőmérőre (PFX), vagy akár inkontinencia tamponokra is.
Szóval sokféle út és megoldási mód van, a lényeg, hogyha valakinek problémája van, akkor kezdjen el tudatosan foglalkozni vele, és javulni fog a helyzet!

___________________

A medencefenék- problémák  kezelésének első lépése minden esetben az orvosi vizsgálat kell legyen, erre a területre specializálódott szakember segítségével. Kérdése esetén szívesen ajánlunk a lakhelyedhez közel rendelő specialistát, írj nekünk az info@anyatestprojekt.hu címre.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.