A szétnyílt hasizom – Rectus diastasis GYIK 3. és 4. rész

Lehet-e szétnyílt hasizommal hordozni?

Hordozni jó! Nagyon jó érzés ilyen közel tartani magadhoz folyamatosan a babát. Praktikus is, sokszor elképesztően megkönnyíti az életet, az alvást, a közlekedést. Jót tesz a csípőfejlődésnek és a kisbaba idegrendszerének is. Senkit sem beszélnék le a hordozásról, érdemes azonban tudatosítani, hogy hogyan hat mindez az anya testére.

A terhesség alatt a tartás megváltozik: fokozódnak a gerinc görbületei, ezzel párhuzamosan statikai és hormonális okokból meggyengül a törzsizomfűző. A szülés után ehhez még hozzáadódik, hogy a baba tartása, a szoptatás miatt gyakran még inkább előreesnek a vállak. Mindez a tartásváltozás semennyire nem tesz jót a törzsizmok (ezen belül a hasizmok) összehangolt, funkcionális működésének. Erre a rosszul tartott gerinchelyzetre sajnos ráerősít, ha elöl hordozod a babát: még jobban kitolod a csípőt, még jobban előreejted a vállad közben.

Fontos azt is tudni, hogy a hordozás a gát izomzatára is nagy terhet ró, ami szintén  problémás terület a szülés után, az esetleges panaszokat (inkontinencia, süllyedés) a hordozás gyakran súlyosbítja.

Mit tehetsz?

-Foglalkozz célzottan a hasfal és a gát regenerációjával, és a tartásod helyreállításával.

– Mindig a baba korának megfelelő hordozóban,  vagy kendő esetén alkalmas testhelyzetben precízen megkötve hordozz, minél egyenletesebben eloszlatva a testsúlyt.

– Bármilyen hasizom/szétnyílt hasizom/ köldöksérv/gátizom probléma, fájdalom, kellemetlenség esetén csak rövid ideig hordozz egyhuzamban-  ez maximum 45-60 percet jelent.

– Lehetőség szerint kerüld a féloldalas, csípőn hordozós helyzeteket, ha mégis használod, gyakran válts oldalt.

 

Csinálom a gyakorlatokat, de nincsen változás. Miért?

Először is, lehet, hogy nem jó gyakorlatokat csinálsz. A szétnyílt hasizom kezelésének protokollja sokat változott az elmúlt években- egyre többet tudunk erről. Fontos, hogy szakszerű és FOKOZATOSAN NEHEZEDŐ gyakorlatokat csinálj– egész apró mozdulatokkal kezdve. Az a gyakorlat, amit nem tudsz megcsinálni, csak valami „olyasmit”, ami hasonlít rá, nem lesz hatásos.

Persze, az is lehet, hogy nem egészen jól csinálod a gyakorlatokat. A hasizom regenerációjának egyedül is neki lehet vágni, különösen ha egyébként is szoktál sportolni, mozogni, jógázni, ha valamiféle testtudattal már rendelkezel. Viszont itt pont a relatíve gyenge izmokat (mint például a haránthasizom) próbáljuk erősíteni, illetve az izmoka mozgásszinkronját kialakítani. ezért oda kell figyelni a precizitásra, hogy ne valami mást mozgass. Szintén oda kell figyelni a gyakorlatokhoz tartozó légzésre: mikor ki, mikor be, illetve a légzésben résztvevő izmokra is.

Fontos az is, hogy NE ÁRTS magadnak. Lehet , hogy tornázol, de közben egy csomó dolgot csinálsz, ami hátráltatja a regenerációt: nem pihensz, nem alszol eleget (ez mondjuk teljesen életszerű kisgyerekes anyáknál…)

Van egy csomó mozdulat, amit sport közben a legjobb szándékkal csinálhatsz, pedig nem kéne: például a hasprés, a teljes felülés, a túl intenzív hátrahajlások, a túl intenzív gerinccsavarások. Ezek nyújtják a hasfalat, amit közben épp próbálsz tónusba hozni.

Fontos megtanulni azt is, hogy hogyan állj egyenesen: a jó testtartás azért kell, mert ebben a helyzetben működnek jól a törzsizmaid, és nem terheled feleslegesen a has-és a gátizmokat.

Végül pedig: a szétnyílt hasizom javulása NEM egyenlő pusztán a rés záródásával. A fő szempont, hogy a hasfal funkciója ( erőátvitel és a hasűri nyomás fenntartása) javuljon a hasfal szerkezetének átalakulásával: azaz feszesebb legyen és tónusosabb. Sokszor ebben van javulás, még ha a rés maga nem is záródik látványosan.

A cikk előzményét itt találod!

 

A legközelebbi hasizomregeneráló workshop időpontját keresd a híreknél vagy a facebook-oldalunkon. A workshopról mindent megtudhatsz itt , jelentkezés: workshop@anyatestprojekt.hu

Nem budapesti vagy? Próbáld ki az otthoni használatra tervezett videósorozatunkat.

 
 Egyéni konzultációhoz időpont egyeztetés:

Tetszett?

Share on facebook
Megosztom Facebookon
Share on email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.