Barion Pixel

A szétnyílt hasizom – Rectus diastasis GYIK 3. és 4. rész

Lehet-e szétnyílt hasizommal hordozni?

Hordozni jó! Nagyon jó érzés ilyen közel tartani magadhoz folyamatosan a babát. Praktikus is, sokszor elképesztően megkönnyíti az életet, az alvást, a közlekedést. Jót tesz a csípőfejlődésnek és a kisbaba idegrendszerének is. Senkit sem beszélnék le a hordozásról, érdemes azonban tudatosítani, hogy hogyan hat mindez az anya testére.

A terhesség alatt a tartás megváltozik: fokozódnak a gerinc görbületei, ezzel párhuzamosan statikai és hormonális okokból meggyengül a törzsizomfűző. A szülés után ehhez még hozzáadódik, hogy a baba tartása, a szoptatás miatt gyakran még inkább előreesnek a vállak. Mindez a tartásváltozás semennyire nem tesz jót a törzsizmok (ezen belül a hasizmok) összehangolt, funkcionális működésének. Erre a rosszul tartott gerinchelyzetre sajnos ráerősít, ha elöl hordozod a babát: még jobban kitolod a csípőt, még jobban előreejted a vállad közben.

Fontos azt is tudni, hogy a hordozás a gát izomzatára is nagy terhet ró, ami szintén  problémás terület a szülés után, az esetleges panaszokat (inkontinencia, süllyedés) a hordozás gyakran súlyosbítja.

Mit tehetsz?

-Foglalkozz célzottan a hasfal és a gát regenerációjával, és a tartásod helyreállításával.

– Mindig a baba korának megfelelő hordozóban,  vagy kendő esetén alkalmas testhelyzetben precízen megkötve hordozz, minél egyenletesebben eloszlatva a testsúlyt.

– Bármilyen hasizom/szétnyílt hasizom/ köldöksérv/gátizom probléma, fájdalom, kellemetlenség esetén csak rövid ideig hordozz egyhuzamban-  ez maximum 45-60 percet jelent.

– Lehetőség szerint kerüld a féloldalas, csípőn hordozós helyzeteket, ha mégis használod, gyakran válts oldalt.

 

Csinálom a gyakorlatokat, de nincsen változás. Miért?

Először is, lehet, hogy nem jó gyakorlatokat csinálsz. A szétnyílt hasizom kezelésének protokollja sokat változott az elmúlt években- egyre többet tudunk erről. Fontos, hogy szakszerű és FOKOZATOSAN NEHEZEDŐ gyakorlatokat csinálj– egész apró mozdulatokkal kezdve. Az a gyakorlat, amit nem tudsz megcsinálni, csak valami „olyasmit”, ami hasonlít rá, nem lesz hatásos.

Persze, az is lehet, hogy nem egészen jól csinálod a gyakorlatokat. A hasizom regenerációjának egyedül is neki lehet vágni, különösen ha egyébként is szoktál sportolni, mozogni, jógázni, ha valamiféle testtudattal már rendelkezel. Viszont itt pont a relatíve gyenge izmokat (mint például a haránthasizom) próbáljuk erősíteni, illetve az izmoka mozgásszinkronját kialakítani. ezért oda kell figyelni a precizitásra, hogy ne valami mást mozgass. Szintén oda kell figyelni a gyakorlatokhoz tartozó légzésre: mikor ki, mikor be, illetve a légzésben résztvevő izmokra is.

Fontos az is, hogy NE ÁRTS magadnak. Lehet , hogy tornázol, de közben egy csomó dolgot csinálsz, ami hátráltatja a regenerációt: nem pihensz, nem alszol eleget (ez mondjuk teljesen életszerű kisgyerekes anyáknál…)

Van egy csomó mozdulat, amit sport közben a legjobb szándékkal csinálhatsz, pedig nem kéne: például a hasprés, a teljes felülés, a túl intenzív hátrahajlások, a túl intenzív gerinccsavarások. Ezek nyújtják a hasfalat, amit közben épp próbálsz tónusba hozni.

Fontos megtanulni azt is, hogy hogyan állj egyenesen: a jó testtartás azért kell, mert ebben a helyzetben működnek jól a törzsizmaid, és nem terheled feleslegesen a has-és a gátizmokat.

Végül pedig: a szétnyílt hasizom javulása NEM egyenlő pusztán a rés záródásával. A fő szempont, hogy a hasfal funkciója ( erőátvitel és a hasűri nyomás fenntartása) javuljon a hasfal szerkezetének átalakulásával: azaz feszesebb legyen és tónusosabb. Sokszor ebben van javulás, még ha a rés maga nem is záródik látványosan.

A cikk előzményét itt találod!

 

A legközelebbi hasizomregeneráló workshop időpontját keresd a híreknél vagy a facebook-oldalunkon. A workshopról mindent megtudhatsz itt , jelentkezés: workshop@anyatestprojekt.hu

Nem budapesti vagy? Próbáld ki az otthoni használatra tervezett videósorozatunkat.

 
 Egyéni konzultációhoz időpont egyeztetés:

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.