A szétnyílt hasizom- Rectus diastasis GYIK 1. és 2. rész

1. Tudsz ártani a hasadnak szülés után?

Sajnos, tudsz.

Sok olyan esetet látok, amikor valaki – a kora, jó adottságai, sportháttere miatt – viszonylag hamar jó állapotba kerül a szülés után – mondjuk két- három hónap, és alig van hasa, jó a kondíciója.

Viszont! A látszatra lapos hasfal sajnos MINDEN esetben meg van nyúlva és meg van gyengülve. A megnyúlás az izmokat és a fasciát, a kötőszövetes rétegeket is érinti. Ezt hormonális hatások még felerősítik, szülés után tehát minden esetben érdemes „alapozással” kezdeni – azaz bentről kifelé, a mély hasizom (haránthasizom) irányából elkezdeni az erősítést.

Fontos tudni, hogy ha egyáltalán nem sportolsz, maga a mindennapi élet is „igényli” a hasizmodat: az emelés, hajlás, szatyor cipelése… a hasizmaink nem véletlenül vannak ott, fontos szerepük van a hétköznapi életben is! Szóval, még ha nem is sportolsz, akkor is kell velük kicsit foglalkozni.

Szintén érdemes megtanulni, hogy milyen mozdulatokat érdemes kerülni a kezdeti időszakban Ilyen például a hasprés, hasfal nyújtása, csavarása, ezzel is tudsz ártani magadnak, akaratlanul, hiszen ezek egy átlagos edzésben gyakran használt gyakorlatok.

2. Mi a helyzet akkor, ha köldöksérvem van?

A szétnyílt hasizom és a hasfali/köldöksérv  gyakran kéz a kézben járnak. Ha gyanús „puklit” tapasztalsz a hasfaladon, ami köhögésre, tüsszentésre kidudorodik, érdemes ellenőriztetni orvossal a helyzetet- legcélszerűbb hasi sebészhez fordulni, mert az esetleges műtétről ő dönt. Ha epernél nagyobb a dudor, egyszer mindenképp lássa orvos is.

Általában mozogni ugyanúgy lehet vele, viszont célszerű a hasprést kerülni, illetve kifejezetten előnyös a hasfalat  megerősíteni, tónusba hozni, különös tekintettek a haránthasizom (transversus) megerősítésére. Ilyenkor a dudor gyakran kisebb lesz, mert a tónusba került has szűkebbre zárja a sérvkaput.

Általánosságban fontos tudni, hogy a kidudorodás egy JEL arra, hogy mindenképp foglalkozz a hasfalad megerősítésével. És mivel tudod erősíteni? Fokozatosan nehezedő, a mélyebben fekvő hasizmok irányából induló szakszerű regenerációval, ami több lépésben, napi gyakorlással szépen felépíti a hasfal stabilitását ÉS megtanítja a mozdulatok precíz, helyes végzését, a légzéssel összehangolva.

Gyere el a hasfalregeneráló workshopra, itt mindent megtudhatsz és személyreszabott gyakorlatokat is kaphatsz:

https://anyatestprojekt.hu/hello-hasizom-workshop/     

 Nem budapesti vagy? Próbáld ki az otthoni használatra tervezett videósorozatunkat.

https://anyatestprojekt.hu/termek/ujra-eros-3-lepesben/

Tetszett?

Share on facebook
Megosztom Facebookon
Share on email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.