Barion Pixel

A szétnyílt hasizom- Rectus diastasis GYIK 1. és 2. rész

1. Tudsz ártani a hasadnak szülés után?

Sajnos, tudsz.

Sok olyan esetet látok, amikor valaki – a kora, jó adottságai, sportháttere miatt – viszonylag hamar jó állapotba kerül a szülés után – mondjuk két- három hónap, és alig van hasa, jó a kondíciója.

Viszont! A látszatra lapos hasfal sajnos MINDEN esetben meg van nyúlva és meg van gyengülve. A megnyúlás az izmokat és a fasciát, a kötőszövetes rétegeket is érinti. Ezt hormonális hatások még felerősítik, szülés után tehát minden esetben érdemes „alapozással” kezdeni – azaz bentről kifelé, a mély hasizom (haránthasizom) irányából elkezdeni az erősítést.

Fontos tudni, hogy ha egyáltalán nem sportolsz, maga a mindennapi élet is „igényli” a hasizmodat: az emelés, hajlás, szatyor cipelése… a hasizmaink nem véletlenül vannak ott, fontos szerepük van a hétköznapi életben is! Szóval, még ha nem is sportolsz, akkor is kell velük kicsit foglalkozni.

Szintén érdemes megtanulni, hogy milyen mozdulatokat érdemes kerülni a kezdeti időszakban Ilyen például a hasprés, hasfal nyújtása, csavarása, ezzel is tudsz ártani magadnak, akaratlanul, hiszen ezek egy átlagos edzésben gyakran használt gyakorlatok.

2. Mi a helyzet akkor, ha köldöksérvem van?

A szétnyílt hasizom és a hasfali/köldöksérv  gyakran kéz a kézben járnak. Ha gyanús „puklit” tapasztalsz a hasfaladon, ami köhögésre, tüsszentésre kidudorodik, érdemes ellenőriztetni orvossal a helyzetet- legcélszerűbb hasi sebészhez fordulni, mert az esetleges műtétről ő dönt. Ha epernél nagyobb a dudor, egyszer mindenképp lássa orvos is.

Általában mozogni ugyanúgy lehet vele, viszont célszerű a hasprést kerülni, illetve kifejezetten előnyös a hasfalat  megerősíteni, tónusba hozni, különös tekintettek a haránthasizom (transversus) megerősítésére. Ilyenkor a dudor gyakran kisebb lesz, mert a tónusba került has szűkebbre zárja a sérvkaput.

Általánosságban fontos tudni, hogy a kidudorodás egy JEL arra, hogy mindenképp foglalkozz a hasfalad megerősítésével. És mivel tudod erősíteni? Fokozatosan nehezedő, a mélyebben fekvő hasizmok irányából induló szakszerű regenerációval, ami több lépésben, napi gyakorlással szépen felépíti a hasfal stabilitását ÉS megtanítja a mozdulatok precíz, helyes végzését, a légzéssel összehangolva.

Gyere el a hasfalregeneráló workshopra, itt mindent megtudhatsz és személyreszabott gyakorlatokat is kaphatsz:

https://anyatestprojekt.hu/hello-hasizom-workshop/     

 Nem budapesti vagy? Próbáld ki az otthoni használatra tervezett videósorozatunkat.

https://anyatestprojekt.hu/termek/ujra-eros-3-lepesben/

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.