Barion Pixel

Otthoni torna – 6 tipp, hogy milyen eszközöket vegyél?

6+1 TIPP: ESZKÖZÖK AZ OTTHONI TORNÁHOZ ÉS AZ ONLINE EDZÉSEKHEZ

 

Ha sokat tornázol otthon, kiegészítésként vagy leginkább csak ott, akkor mutatok néhány ötletet, mit érdemes beszerezni.

 
Alapvetően szerintem nem kell sok dolog, a sport NEM a vásárlásról szól, a ruhákra most ezért nem is fogok kitérni. Minél okosabb és rutinosabb egy edző, annál kevésbé lesz rászorulva a különféle tárgyakra- hiszen szinte minden megoldható egyszerű eszközökkel is.
Ami viszont fontos:
 1. Ha bármi ugrálósat csinálsz, nem árt egy jó cipő, illetve egy sportmelltartó. Olyat válassz, amit teremedzéshez, crossfithez/aerobic jellegű mozgáshoz ajánlanak. Más jellegű mozgásokhoz még a cipő sem muszáj. Sőt, van olyan mozgásirány ami kifejezetten a mezítláb mozgást preferálja- ennek adott esetben nagyon sok előnye van, és remekül edzi a talpad, lábfejed izmait.
 2. Alap egy jó matrac, amire rá tudsz feküdni- nem érdemes olcsót választani! Nem az ár miatt, hanem mert ebben az esetben a tartósság a legfontosabb szempont! Nézd meg, hogy a keményebb/puhább típust szereted-e, és azt is ellenőrizd, hogy nem csúszik-e túlzottan a padlón, vagy nem csúszik-e a cipőd rajta. Emellé jöhetnek a sportszerek- lássuk, mi az, ami olcsó és sokoldalú egyszerre.
 3. Nagyon praktikusak a rugalmas ellenállások (pl theraband szalag)- legsokoldalúbb a sima, szalag alakú, ezt össze is kötheted, félbehajthatod, így lesz belőle erősebb szalag, vagy körkörös hurok. Kreatívan használva a súlyzót is tudja helyettesíteni.
 4. Jól jöhet egy nagy fitball, de arra készülni kell, hogy helyet foglal a tárolása, cserébe székként is tudod használni. Szintén hasznos egy kisebb labda, nyújtásokhoz, pilateshez.
 5. Súlyzók: amíg nem sportolsz komolyabban, simán helyettesítheted vízzel töltött pet-palackokkal. (Egy liter víz= egy kg). Utána olyan súlyt vegyél, amit tényleg használsz is- aztán ahogy erősödsz, persze nehezebb is kell majd.
 6. Sokoldalúsága miatt ajánlom a TRX-et– még egy ajtókeretre is rögzíthető, de a gyakorlatokat edzőtől érdemes megtanulni.

+1 Nekem a következők vannak a fentieken túl, és mindet használom is, mert nagyon sokat edzek itthon. Amit csinálok, az elsősorban funkcionális erősítés, pilates vagy dinamikus jóga : lábsúlyok, súlyzó (1,2,3 ,5 kg), kettle bell ( 8 és 20 kg) különféle erősségű szalagok és más rugalmas ellenállások, hullahopp-karika, jógatégla, haskerék, gyűrű kapaszkodáshoz.

 
Az Anyatest Projekt edzésprogramjaiban arra törekszünk, hogy ne az eszközökkel való bűvészkedésről szóljanak az edzések, és ne kelljen extra dolgokat beszerezni sok pénzért- alapvetően súlyzót ( ami helyettesíthető) és thereband- szalagokat használunk az alakformáló programokban, illetve vannak még gyakorlatok széken vagy falnál is, de ezek adottak otthon mindenkinek 🙂 A cél egy színes, kreatív, izgalmas, változatos edzésprogram, ami emellett egyszerű és praktikusan használható. Induló programjainkat itt találod:
 
 
 

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Szolgálati közlemény

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: aug. 31 este 10- től átmenetileg nem lehet bankkártyával fizetni nálunk, egy technikai

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

 • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
 • Sportoktató OKJ 5181303
 • Jóga mozgásterapeuta
 • Ashtanga jóga oktató RYT200
 • Gerincjóga oktató RYT200
 • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.