Otthoni torna – 6 tipp, hogy milyen eszközöket vegyél?

6+1 TIPP: ESZKÖZÖK AZ OTTHONI TORNÁHOZ ÉS AZ ONLINE EDZÉSEKHEZ

 

Ha sokat tornázol otthon, kiegészítésként vagy leginkább csak ott, akkor mutatok néhány ötletet, mit érdemes beszerezni.

 
Alapvetően szerintem nem kell sok dolog, a sport NEM a vásárlásról szól, a ruhákra most ezért nem is fogok kitérni. Minél okosabb és rutinosabb egy edző, annál kevésbé lesz rászorulva a különféle tárgyakra- hiszen szinte minden megoldható egyszerű eszközökkel is.
Ami viszont fontos:
 1. Ha bármi ugrálósat csinálsz, nem árt egy jó cipő, illetve egy sportmelltartó. Olyat válassz, amit teremedzéshez, crossfithez/aerobic jellegű mozgáshoz ajánlanak. Más jellegű mozgásokhoz még a cipő sem muszáj. Sőt, van olyan mozgásirány ami kifejezetten a mezítláb mozgást preferálja- ennek adott esetben nagyon sok előnye van, és remekül edzi a talpad, lábfejed izmait.
 2. Alap egy jó matrac, amire rá tudsz feküdni- nem érdemes olcsót választani! Nem az ár miatt, hanem mert ebben az esetben a tartósság a legfontosabb szempont! Nézd meg, hogy a keményebb/puhább típust szereted-e, és azt is ellenőrizd, hogy nem csúszik-e túlzottan a padlón, vagy nem csúszik-e a cipőd rajta. Emellé jöhetnek a sportszerek- lássuk, mi az, ami olcsó és sokoldalú egyszerre.
 3. Nagyon praktikusak a rugalmas ellenállások (pl theraband szalag)- legsokoldalúbb a sima, szalag alakú, ezt össze is kötheted, félbehajthatod, így lesz belőle erősebb szalag, vagy körkörös hurok. Kreatívan használva a súlyzót is tudja helyettesíteni.
 4. Jól jöhet egy nagy fitball, de arra készülni kell, hogy helyet foglal a tárolása, cserébe székként is tudod használni. Szintén hasznos egy kisebb labda, nyújtásokhoz, pilateshez.
 5. Súlyzók: amíg nem sportolsz komolyabban, simán helyettesítheted vízzel töltött pet-palackokkal. (Egy liter víz= egy kg). Utána olyan súlyt vegyél, amit tényleg használsz is- aztán ahogy erősödsz, persze nehezebb is kell majd.
 6. Sokoldalúsága miatt ajánlom a TRX-et– még egy ajtókeretre is rögzíthető, de a gyakorlatokat edzőtől érdemes megtanulni.

+1 Nekem a következők vannak a fentieken túl, és mindet használom is, mert nagyon sokat edzek itthon. Amit csinálok, az elsősorban funkcionális erősítés, pilates vagy dinamikus jóga : lábsúlyok, súlyzó (1,2,3 ,5 kg), kettle bell ( 8 és 20 kg) különféle erősségű szalagok és más rugalmas ellenállások, hullahopp-karika, jógatégla, haskerék, gyűrű kapaszkodáshoz.

 
Az Anyatest Projekt edzésprogramjaiban arra törekszünk, hogy ne az eszközökkel való bűvészkedésről szóljanak az edzések, és ne kelljen extra dolgokat beszerezni sok pénzért- alapvetően súlyzót ( ami helyettesíthető) és thereband- szalagokat használunk az alakformáló programokban, illetve vannak még gyakorlatok széken vagy falnál is, de ezek adottak otthon mindenkinek 🙂 A cél egy színes, kreatív, izgalmas, változatos edzésprogram, ami emellett egyszerű és praktikusan használható. Induló programjainkat itt találod:
 
 
 

Tetszett?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

 • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
 • Sportoktató OKJ 5181303
 • Jóga mozgásterapeuta
 • Ashtanga jóga oktató RYT200
 • Gerincjóga oktató RYT200
 • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.