Barion Pixel

Nincs időm. Nincs kedvem. Nincs hol. Anyai kifogások

Anyai kifogások

Jaj, nagyon ismerem. Ezekkel meg kell küzdeni.

Korábban már írtam a kifogásokról a facebookon: “Oké, tudom, hogy nem egyszerű. Nekem erre teljesen őrült megoldásom volt sokáig: az első gyerek megszületése után a nap első fix, nyugalmas időpontja az esti lefekvés és egyebek után következett, ezért majdnem egy évig este fél 11 és fél 12 között gyakoroltam. Aztán a munka miatt ez már nem volt tartható, plusz kicsit untam a csillagfényes mozdulatokat, meg szerencsére a gyerek is nőtt, így a következő évben az otthoni gyakorlás mindig este 7 és 8 között volt (ekkor volt a napi egy órában engedélyezett mesenézős idő). Közben elkezdtem tanítani, meg kicsit tréningezni, ezért heti párszor azért világosban is megmozdultam. Most új felállás van, este héttől a kisebbik gyereket fürdetem meg fektetem. Az új rendszer még alakul.”

-Ez volt a helyzet két hónapja. És az új rendszer azóta még mindig alakul, ami azt jelenti, hogy totálisan összevissza gyakorolok, hol délután (mikor a nagyobb oviban van, a kicsi meg alszik vagy sikerül valakit berántani hogy vigyázzon rá), hol ismét éjjel (ez hősies, akaraterőt próbára tevő verzió). Napközben több az energia, éjjel nyugodtabban és elmélyültebben lehet gyakorolni- tehát, a megrögzötten pozitív irányból szemlélve, mindkét megoldás jó 🙂 . Viszont az elmúlt két hét drámai változásokat hozott.

 

Egyéni nehézségek

Először is, nagyon ritkán vagyok beteg, de most egy kikúrálhatatlan felsőlégúti izé miatt nonstop orrfújás, majdnem-láz és néha hidegrázás jelentkezett folyamatosan, emiatt persze aludni sem nagyon tudtam.

Másodszor, a férjem még mindig éjjel-nappal filmet forgat, most épp egy indiai akciófilmet, sosincs itthon, leginkább az olyan kritikus reggeli elindulás-esti lefektetésnél hiányzik nagyon-nagyon  a támogató jelenlét (meg hogy valakinek legalább egy fél percre kezébe lehessen nyomni, legalább az egyik gyereket).

Harmadszor, költöznünk kell, úgyhogy lakásokat nézek élőben és a neten, nonstop.

Mindez így együtt azt eredményezte, hogy jó tíz napig csak tessék-lássék mozogtam, úszni se mentem,aztán esett a az eső, úgyhogy még bringázni se tudtam- teljes összeomlás. Volt már ilyen, és tapasztalatból tudom, hogy 8 és 10 nap között húzódik az a határ, amikor egyszer csak megrázom magam: na most már elég legyen. Ebben segít, hogy ekkorra mindenféle apró izomfájdalmak szoktak előjönni, a nemmozgás következményeképp: hátfájás, begörcsölt nyak és váll, és az izgalmas nevű, de annál kellemetlenebb körteképű izom-szindróma.

Most is így lett.

Először hétfő este 11-kor sikerült úrrá lenni a krízisen: még csak 20 percet, még nem intenzíven, még inkább nyújtva, de gyakoroltam. Másnap álmosan is olyan jó volt, hogy kedd este ismét, majd szerdán kétszer is: nappal intenzívebben, este macskásabban elnyújtva.

Az a jó ebben, hogy azt, hogy nagyjából 20%-al álmosabb vagyok, az igaz, de ezt nekem bőven ellensúlyozza, hogy viszont kb 180%-al energikusabb. Az ég kékebb, a fű zöldebb, az izmaim nem fájnak, és jó lesz a lelkiismeretem is. Eltűnnek a rémképeim a lassan összecsoffadó izmaimról, megereszkedő csigolyáimról, tónustalan, plötyi testemről.

Van egyébként egy kiváló mondás, jógás körökben ismert, a kedvenc motivációs mantrám:

Mikor a legkevésbé van kedved gyakorolni,akkor van a legnagyobb szükséged rá.

És igen, ennyi. Ezek a jógik nagyon értik.

(és, mivel 22. 46-van, bele is kezdek)

 

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.