Szülés utáni torna – az első három hónap időszaka

Szülés utáni torna- mit csinálj és mit ne?

Rögtön módosítok is: mit csinálHATsz a szülés után. Ha van kedved. Ha van erőd. Ha minden rendben a szoptatással, nyugodt, jó alvó a gyerek. és ezért van erre energiád. Ha nem vagy kétségbeesve az új feladat nagyságától. Ha nem érzed úgy, hogy most csak hevernél és pihennél.-  Ezek, vagy ezer más variáció mind előfordulhatnak, minden oké velük, az alábbiakat nem nyomasztásnak vagy valamiféle mércének szánom.

A szülés utáni torna egy lehetőség, nem egy kötelezettség, nem kell engedni a nyomásnak, hogy gyerünk, minél előbb hozd a formát!

Viszont, akinek fontos a viszonylag gyors regenerálódás, illetve a mozgásban ki tud kapcsolódni, tud magára figyelni, annak a gyermekágy alatt  sem kötelező csak az ágyban feküdni .

(egy kép a szülés utáni 14. hétről)

Kulcsár Vajda Enikő 14. hetesen

Az első hat hét

Mielőtt továbbmegyünk: miért szakaszhatár a hat hét? Igaz ez, hogy utána mindent csinálhatsz?

Röviden: nem igaz.

Szerintem ez inkább egy Magyarországra jellemző, a fejekben élő kulturális beállítódás, ami egyfajta egészen speciális időszaknak állítja be ezt az időszakot. A klasszikus magyar kismama ilyenkor nem mozog, nem kommunikál a külvilággal, nem viszi sétálni a dedet. A szülési szabadság egy hosszan, lassan, ráérősen elnyújtózó időszak, amiben az első hat hét egyfajta üvegbúra, és utána hosszan, évekig tart, míg a burokból kilép az ember. Az első hat hét tulajdonképpen az anyaságra való ráhangolódás időszaka.

Viszont erre egy csomó más országban nem érnek rá! A szülési szabadság hossza a világ legtöbb országában ennél sokkal-sokkal kevesebb (akit érdekel, itt egy wikipédia -oldal, lehet böngészni:   https://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave), úgyhogy annak a francia/ belga/amerikai nőnek, aki átlag 3 hónap után rúzsban, tűsarkűban és sztreccsnadrágban visszamegy dolgozni, muszáj kicsit hamarabb adaptálódni, testileg-lelkileg, az új élethez. Ha jó az idő, a kisbabát bizony sétálni viszik , ami ugye magától értetődően azt jelenti, hogy akkor a mama is kilép az utcára …

És, hogy ennél egy közelebbi példával éljek: az ember csodásan nyugodt, mennyei lebegésben tudja tölteni a gyermekágyat, kis szerencsével (jól alvó, evő, nem hasfájós babánál) az ELSŐ gyermek esetében. Viszont MÁSODIK gyereknél meg gyakorlatilag soha. Az élet nem áll meg, meg kell ölelni az elsőszülöttet is, játszani kell vele, sőt, akár játszótérre menni, vagy sétálni, intézni az intézendőket- egyszóval a gyermekágy, hogy az ember mit bír, mit akar, miket engedhet meg magának fizikailag, az egy kicsit más értelmet nyer.

Nézzük inkább a biológiát

A hathetes szakaszhatár oka inkább az, hogy a méh összehúzódása, ami vérzéssel jár, normál esetben ekkorra biztosan befejeződik. De! Itt nem fejeződik be minden!

Innentől kezdve rengeteg dolog rendeződik vissza még szalagok , csontok helyzete, idegek regenerálódása), de ez már lassú változás, és a teljes visszaalakulás csak a szoptatás abbahagyásával következik be, addig ugyanis másféle hormonok terhelődnek.

A kulturális felfogásbeli különbségeknek megfelelően találhatsz amerikai vagy  francia  oldalakat, amelyek az első napoktól indítják a szülés utáni fitnesszprogramot: ma hat kis lábkörzés, holnap 10, aztán máris gyaloglás, ez,az, utána jöhet a súlyzós edzés hat hét múlva! A magyar oldalak, a régebbi felfogásúak legalábbis, az anyaság szentségét hangsúlyozzák, élvezd ki,legyél a babával, lebegj, miért  is fogynál le amúgy? Minek a sport egyáltalán?

Én egy kompromisszumos, anatómia-alapú, középutas megoldást képviselek.

Szerintem nyugodtan kezdj el mozogni a vérzés megszűnése után, sőt, a regeneráló intim tornát minél hamarabb elkezdheted, akár már a szülés utáni napokban!  Viszont nem mindegy, hogy mit csinálsz, és milyen sorrendben. Ne nevezzük sportnak, nevezzük regenerációnak. Nevezzük magadra figyelésnek, idegkisimításnak, nevezzük testi jólesésnek.

A szülés utáni regeneráció fontossága

A terhesség egy csomó izomrendszeri és tartásbeli változással jár:  lordózis, görnyedt, előreeső vállak, beszűkült mellkas, megváltozott súlypont, elgyengült törzsizmok – ezek a változások nem tűnnek el maguktól, hanem keserves órákat és kényelmetlen perceket szerezhetnek.

Szerintem ne fittségről, meg bikinitestről beszéljünk, egész egyszerűen a  regenerálódás miatt fontos mielőbb mozogni. Mert – és itt  felemelem a mutatóujjam, Nagy Bölcsesség, jól figyeljetek: olyan még nem volt, hogy a rossz tartás, megroggyant izomrendszer szép lassan ne okozott volna további problémákat. Ha fáj a hátad, nem fog magától elmúlni, sőt, további gondokat fog okozni, a fájdalmon túl.

A legfontosabb tanácsok, röviden:

  • – várj a vérzés megszűnéséig azzal, hogy sokat legyél álló helyzetben 
  • – utána nyugodtan sétálj
  • kezdd el minél hamarabb a gátizmok regenerációját, az intim tornát
  • célzott regenrációs tervezett gyakorlatokat pedig a szülés után 6-10 héttel már bátran elkezdhetsz
  • ne emelj, ugrálj, fuss, fejts ki nagy erőt, ne végezz hasprést
  •  ellenőrizd, hogy szétnyílt-e a hasizmod- ITT egy egyszerű módja
  • Kíváncsi vagy én mit csináltam?

Ez itt a gyakorlatsor, amiben dokumentáltam a saját edzéseimet, ez az alapja a később kidolgozott szülés utáni regeneráló programomnak, a Hurrá, szültem! -nek.  (a linkre kattintva elolvashatod a program részleteit, és rögtön csatlakozni is tudsz a következő induló csapathoz.)

Playlist 1: szülés utáni gyakorlatok

Playlist 2: 6-12.hét gyakorlatok

Ha érdekel, hogy nálam hogyan alakult  a helyzet, nézd végig a facebookon a “képek napról-napra” albumot.

Ha úgy érzed, akkor pedig KEZDJ SZAKSZERŰ REGENERÁCIÓBA! Már megteheted online, otthoni edzésekkel is, emellett szakértői segítséggel, közösségben- erre csináltam nektek a Hurrá, szültem!- szülés utáni komplex regeneráló edzésprogramot. Ide kattintsd a részletekért

REGISZTRÁLJ az oldalunkon hogy kipróbálhasd az edzéseket.

 

Tetszett?

Share on facebook
Megosztom Facebookon
Share on email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre