Korunk hőse,  a HIIT edzés

Mi az a HIIT edzés?

A HIIT, azaz a Magas Intenzitású Intervall Tréning egy pörgős, nagyon változatos, ingergazdag, időben viszonylag rövid, izmot és állóképességet egyaránt építő, a különböző edzettségi szintekhez jól adaptálható mozgásforma- a 21. századi igényeknek tökéletesen megfelel, nem véletlen, hogy ennyire elterjedt.

Röviden a lényeg: magas intenzitású, másodpercben megadott szakaszok szabályosan  váltakoznak rövidebb – hosszabb pihenőidőkkel. Ezek az intenzív szakaszok általában több izomcsoportot is megdolgoztatnak egyszerre, hirtelen megdobják a pulzust, gyakran vannak beépített ugrások guggolással kombinálva, négyütemű fekvőtámasz, váltott lábú kitörések akár felugrással.

 

Mik az előnyök?

  1. Időt spórolsz! Egy 25 perces HIIT edzéssel több kalóriát égethetsz, mint egy óra lassú kocogással.
  2. Megnöveli az edzés UTÁNI oxigénfelvétel mértékét (EPOC ). Olyan erős hatás -tulajdonképpen jó értelemben vett sokkhatás- a szervezetednek, hogy utána alkalmazkodnia kell – visszaállítani az egyensúlyi állapotot (homoesztázis)  egy edzettebb szintre. Fejlődsz! 
  3. Ez az intenzív regeneráció sok energiát ( azaz kalóriát) igényel. Ezt a szervezet a zsírraktárból fedezi-az meg általában mindenkin van bőséggel.
  4. A fogyás ( a szervezet egyensúlyának helyreállítása, amikor a zsírraktárakból felszabadítja az energiát) az edzés UTÁN történik.
  5. Erősíti a szívedet és az anyagcseréd, emelkedik a maximális pulzusértéked és az oxigénfelvételi kapacitásod.

 

 • NAGYON FONTOS, NŐKNEK KÜLÖNÖSEN: javul a sejtek inzulin-érzékenysége, csökken az inzulinrezisztencia.

 

A HIIT edzés jelenlegi ismereteink szerint a leghatékonyabb zsírégető edzésforma, megdöntve a monoton kocogás és az alacsony pulzusszámhoz kötött “zsírégető zóna” egyeduralmát e téren.

 

Mire figyelj közben?

Egyrészt a bemelegítésre- a HIIT olyan intenzív terhelés, hogy alapos, minden ízületre kiterjedő bemelegítés nélkül NEM SZABAD elkezdeni. (Bár, hogy ezt rögtön megcáfoljam, létezik a HIIT edzéseknek egy speciális formája, a TABATA, ahol összesen négy percet edzenek- abba mondjuk nem sok melegítés fér…)

Másrész arra, hogy a HIIT NEM A KEZDŐK SPORTJA! Nem alkalmas arra, hogy ezzel kezdd a rendszeres testedzést. Mélyizmok, egészséges ízületek,  alap állóképesség és testtudat nélkül veszélyes elkezdeni.

Szintén nem ajánlott vérnyomás- vagy szívproblémával küzdőknek- a hirtelen csúcsrajáratás jó nagy sokk a szervezetnek, ezt nem mindenki bírja.

 

Tetszett?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

 • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
 • Sportoktató OKJ 5181303
 • Jóga mozgásterapeuta
 • Ashtanga jóga oktató RYT200
 • Gerincjóga oktató RYT200
 • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.