Barion Pixel

Kell-e a jó segg az anyasághoz? Anya és sport

Sport szülés után

Azt mondja a férjem, hogy jó-jó, szuper hogy van rá elmélet hogy mit lehet szülés után már két héttel csinálni, de tulajdonképpen miért is kell izgágán ficánkolni hogy mielőbb elkezdhessen az ember mozogni? Mindezt miközben a szülés utáni képeket nézegettük, és az edzésmódszereimet ecseteltem.

És tényleg, miért is? Nem tudtam kapásból frappánsan válaszolni. De most, egy kis időkérés után, ha nem is velősen egy mondatban, de tudok.

Szóval szerintem az ilyen cikkek, mint például EZ

képek közvetlenül a szülés után

a meggyötört testű anyákról (talán ismeritek, jó nagyot futott a facebookon meg az indexen is), meg az ilyen fittmamanaplók, mint a másik nagyon hájpolt ikerszülés utáni szupertestű EMEZ

szülés után is bomba formában

 teljesen rossz helyre terelik a figyelmet. Általában ugyanis kétféle dolgot állítanak:

 A: néz milyen szép és izmos vagyok, csak egy kis sport, fegyelem meg jó kajálás, és ilyen szuperül nézel ki te is, két hét alatt,vedd is meg az edzésprogramomat gyorsan!!!

 B: a jól kinéző anya a szexista jóseggközpontú társadalom normatív előírása, pedig az igazi anyák így néznek ki, mint én! és büszkék rá, hisz ott az a gyönyörű gyermek!!!!!

Mindketten a KINÉZET felől közelítenek. Jól nézel ki/ szarul nézel ki.

Sokat sportolsz, jól kajálsz ? >>> CSINI VAGY!! CSAK KEMÉNYEN! MAJD ÉN MEGMUTATOM HOGY ÍGY IS LEHET!!!

Leszarod, mert szoptatsz/ hasfájós/ nemalszik/tenemalszol/ nincsnapirend/ zuhanyoznisincsidőm/ nem baj mert megéri!! >>>> NEMVAGY CSINI, DE NEM IS KELL!! LE A TESTSZÉGYENÍTÉSSEL, FÚJFÚJ!

Szerintem pedig ennek semmi köze a kinézethez. Tulajdonképpen az egész sportolásnak semmi köze a kinézethez, mármint abban az értelemben, hogy ez valamiféle cél lenne. Fontosnak érzem tisztázni ezt, hiszen én is felteszem magamat fotókon, de nem szeretném ha ezen lenne a hangsúly.Valahogy mintha elfelejtenénk, hogy -ez most nagyon didaktikus lesz, de mégis ki kell mondani- a mozgás az egészségről szól.

Még pontosabban, a helyes működésről.

A test helyes működtetéséről.

A testünk úgy néz ki jól, ha funkcionálisan jól működik.

Az evolúció során meg kellett tanulnia ellátni bizonyos feladatokat , az ön-és fajfenntartás érdekében. Gyorsan és sokáig futni. Ugrani. Hordozni a csimpaszkodó utódot. begyűjteni a bogyókat, elejteni a bölényt. Akár úszni is. A lényeg, hogy fizikai kihívások elé voltunk állítva, és a test ehhez alkalmazkodott, ami, mintegy mellékesen, látszott is rajta.

Ma, ellenben, autóval és lifttel a fenekünk alatt, napi maximum 500 lesétált méterrel, ülőmunkás képernyőbámulással és billentyűzeten pötyögtetéssel teljesen másfajta funkciókat látunk el a testünkkel. És ehhez még nem tudtunk alkalmazkodni.

Ha nem futunk, elvesztjük a funkciót, amire a lábunkat tervezték az evolúciós folyamatok.

Ha nem emelünk, elvesztjük a kar szerepét.

Nekem egy meggyötört/meghízott/elformátlanodott női test nem arról szól, hogy igen, ez ilyen, csúnya, na és, hanem arról, hogy a funcionalitással elvesztette a kapcsolatát. A jól működő test nem egyenlő a kockás hassal vagy a kerek fenékkel, viszont egyenlő a jó közérzettel és a funkcionalitással, az, hogy mindez hogy néz ki, ebből a szempotból melléktermék.

A törzs attól szép, hogy működik, a hasizmok erősek, mert erősen tartanak. Aki nem használja a testét az eredeti tervnek megfelelően, az szerintem olyan, mintha a mérnöki tervezés kifinomult csúcsát jelentő iphone-jával szögeket verne be. Hiszen a telefon arra is alkalmas.

Szerintem arra használjunk egy rendszert, amire tervezték. Az iphone-t telefonálásra. A testet mozgásra. Az iphone nem lyukad ki, a test hű marad az eredeti tervekhez 🙂 .

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Anya vagy, nyughass!

És itt tudsz csatlakozni a Facebookon, hogy semmiről ne maradj le!

Ezt olvastad már a hátfájásról?

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Szolgálati közlemény

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: aug. 31 este 10- től átmenetileg nem lehet bankkártyával fizetni nálunk, egy technikai

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.