Karanténsport a #maradjotthon idején – 6 tipp

Most, hogy már egy jó ideje a karanténbeli bezártságban, home office-szal és digitális sulival telnek a napjaink, gondoltam vonok egy kis mérleget, vagy legalább adok egy beszámolót róla, hogy a sport terén mi a helyzet velem. 

Fontos tudni, hogy én az Anyatest Projekt elindítása óta jórészt home-office-ban dolgozom, plusz a férjem munkája miatt (operatőr, aki sokszor forgat több hetet egyben, elutazással) rengeteget voltam végtelennek tűnő hetekig segítség nélkül a gyerekekkel, szóval eleve bejáratott rutinokkal indulok, ami hatalmas előny.  De még így is egy óriási újratervezés kellett, napi B és C tervekkel – ebben segített, hogy van egy kis zöldfelület amit használni tudok. Összegyűjtöttem a tippjeimet- karantén nélkül is használhatók amúgy, minden újratervezős időszakban.

TIPP 1:

Felszereltem egy trx-et a kertben, meg kitettem a matracomat különféle rugalmas gumiszalagokkal együtt. Legjobb ötletem! A gyerekek elrohangásznak, amíg én edzek, és mivel ilyenkor szabadabb dolgokat csinálok,amik nem követelnek szünet nélküli koncentrációt, például több körös erősítést a trx-en, ezért még az sem zavaró, ha néha odajönnek. Plusz a TRX-en remekül lehet a gyerekeknek hintázni 😀

TIPP 2: 

Az első, beleszokós két hétben a megmentőm az esti futás volt. Szó szerint életmentőnek éreztem! Bele kellett ugyanis rázódni a huszonnégyórás folyamatos együttlétbe, hideg volt, alig lehetett kilépni, folyamatosan zsezsgett mindenki… megváltás volt kilépni a néptelen, fagyos utcára, és CSÖNDBEN LENNI. Plusz végtelenül sokat szorongtam a helyzeten, annak is jót tett a futással járó endorfin.

TIPP 3:
Ugyan mindig azt mondom, hogy próbáljunk meg egy fix időt -helyet kialakítani a mozgásnak, de ezt is újra kellett gondolni, ami meghiúsult kísérletekkel járt. Végül a mostani rendszerem: reggel egy félórás erősítő kör  a kertben, este pedig felváltva egy rövidebb, 30-40 perces futás, vagy egy hosszabb, 60-70 perces dinamikus jóga lett a kialakult rendszer. Sajnos a hajnali testmozgásra még egy karantén sem tudott rávenni, a jógázásnál, amit eléggé szisztematikusan űzök, az lenne az autentikus és a tanácsolt időpont. Rengeteget küzdöttem ezzel, és egyszerűen elengedtem. Nekem sajnos a hajnali jóga nem megy. Amúgy is sokat lazult a jógagyakorlásom, mivel további oktatói képzést is csináltam, és más  irányzatokkal is mélyebben megismerkedtem, ezért sokkal szabadabban lazítom fel az ashtanga maximálisan kötött sorát, lelkiismeretfurdalás -és sérülésveszély- nélkül.

TIPP 4:
Sok tanárt és irányzatot kedvem lett volna kipróbálni, csak a magam kedvéért illetve mert folyamatos edzőkeresésben vagyok. Sajnos a fix időpontú órák nálam esélytelenek, kizárólag a visszanézhető verzió működik, sokakat fájó szívvel el kellett engednem.

TIPP 5:
Próbálunk a lehető legtöbbet kirándulni meg biciklizni- ez legalább családdal is űzhető.

TIPP 6: 
Kifejezetten törekszem a változatosságra: legalább ebben legyenek ingerek. Eleve van egy viszonylagos arzenálom sporteszközökből, különféle súlyok- szalagok- hulahoppkarika, trx, trambulin- mindet használom időnként, színesítésnek.

6 tipp, az elég jó, plusz egy: 
Próbáltam nem kiakadni, ha nem jött össze a mozgás.

Így is túlvagyok két-három hullámvölgyön, amikor jól gellert kapott a sportolás, egyszerűen az idegeskedés a kialakult helyzeten, meg a gyerekek létéből fakadó állandó újratervezési kényszer miatt minden este káromkodva arra gondoltam, hogy na, ma már nem fogok bele, hagyjuk is, karantén van, mikor lógjak ha nem most…


Aztán az rántott ki ebből a gödörből, hogy egész egyszerűen nem tudtam hol töltődni és az isteni, vágyott csendben csak magamra figyelni, mint mozgás közben. A sport MENTÁLIS egészségvédő szerepe legalább annyira fontos lett most, mint a fizikai része.

Tetszett?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.