Barion Pixel

Járjon-e balettra?- a gyerek balett értelme

Járjon-e balettra?

Ez ugyan az anyatestek szempontjából némiképp mellékszál, de a véletlenek furcsa összjátéka folytán múlt csütörtökön három emberrel is beszélgettem rögtön egymás után, ahol felmerült, hogy a lányukat beíratják gyerekbalettra,sőt, baba-balettra, már kétévesen is járhat, milyen jó lesz, ugye szerintem is. Te táncos vagy, ennek biztos örülni fogsz, olyan kedvesen mondták, és annyiszor elmondtam a nem rövid véleményem erről, hogy inkább leírom.

Járjon-e a gyerek balettra?

 Szóval: akkor járjon?

A rövid válasz az, hogy NEM.

A hosszú válasz: (előre megmondom, a vége az lesz, hogy ATTÓL FÜGG)

A bababalett és a gyerek balett

Ha a bababaletton azt értjük, amit általában érteni szoktak, akkor semmiképp ne járjon. Hú, mennyi ilyet láttam, tartsuk ezt a művház mozgástermében, rózsaszínben-harisnyában- valami balett-gyakorlócipő- (ezt amúgy tutyinak hívják szaknyelven, jó béna kifejezés) -szerűségben, vagy lehet zokniban is csúszkálni, szól cd-ről a klasszikus zene.

Az a baj, hogy ezek az órák a balett maníros és giccsesen iromantikus dizniszerű külsőségeit ragadják meg: a tütü, a pózolás, a mesterkélt kecsesség. Ez nem a gyerekek hibája, legkevésbé, hanem a balettpedagógusoké, akik nem látják a rendszert, és egy MINTHA módon könnyen lemásolható elemet tanítanak. A felszínt: hogyan forgassuk ki a lábunkat 180 fokban. Hogyan emeljük minél magasabbra. Hogyan tegyünk úgy, MINTHA balerinák lennénk.

Az igazság viszont az, hogy a balett nem „minden tánc alapja”, ahogy hangoztatni szoktak. Mint mozgásrendszer csak speciális testekre való, olyan testi adottságokra, amelyek ezerből egy embernek vannak meg. Alapja a lábak kiforgatása 180 fokban, amikor a térdek (és nem a lábfej!) pont oldalra néznek. Ha ez nincs meg, pláne ha csak felszínesen tanítják, akkor a balettelemek mindegyike kis csalással valósul meg, ami -ha nagyon erőltetik- erősen rongálja és hosszú távon tönkreteszi az ízületeket. A balett-táncosok sem „balettot” tanulnak legelőször, hanem előkészítő gimnasztikát, hogy a testet alkalmassá tegyék erre. A gimnasztika nem látványos és az ambíciózus anyukák számára, akik mielőbb látványos eredményeket várnak, uncsi, tehát inkább bájosan csináljanak valami balettszerűt-aranyosat (jó esetben), vagy erőltetetten próbálkozzanak olyan balettmozdulatokkal, amire testileg nincsenek készen.

A testtudat a fontos

Kedves barátnőm, aki a HODWORKS kiváló táncosa, és többek között diplomás balettanár is tanít egy magánoviban, úgynevezett „balettot”. Ez a megnevezés a szülők felé mond valamit, hogy a gyerek mozogni tanul, valamilyen rendszert, testtudatot, netán kecsességet (ha van bármi értelme ennek a szónak gyerekekre alkalmazva). Természetesen, mert Juli azzal, amit én mondok, tisztában van, nem figurákat tanulnak, hanem testtudatot, kreatív játékokat, mozgásbeli fegyelmet, a kihívásszerű megmozdulás izgalmát.

A gyerekek imádják.

Az anyukák meg fúrják, mert ez nem olyan látványos és számszerűsíthető, mint az, hogy megtanult ügyesen forogni, csinos kis menüettet tud előadni, és megy a glissade-jettée. Az könnyebben lemérhető, ennek viszont értelme van.

Szóval, hogy járjon-e, az attól függ, hogy megítélésed szerint a tanár ezzel valamennyire tisztában van-e, és akkor persze, menjen, ezerrel. Ha nincs, akkor csak ízlés-és testrombolást kap, sok pénzért cserébe.

Epilógus és hozsánna

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a balettal valami baj lenne. A klasszikus balett egy csodálatos rendszer. Több mint egy évszázadon át tökéletesedett, a Magyarországon tanított Vaganova-iskola ezen belül a csúcs. A néhai Vaganova mesternő egy fantasztikusan egységes, és a matematika logikai tisztaságával egymásra épülő gyakorlatokkal zseniális módszertant hozott létra a balett oktatására.

Viszont, bocsánat az undorító elitizmusért, de szerintem a balett csodáit kívülállók és amatőrök nem láthatják. Sok-sok órányi megfeszített munka, sőt, évek kellenek hozzá, hogy a rendszer látszódjon. Van ilyen. Van, ami az elejétől és kicsiben is jó. Kicsit futni jó, kicsit jógázni, kicsit kosarazni, heti egyszer úszni járni jó, de van ami egy olyan bonyolult rendszer, hogy az elején csak az építőköveket fogod lassan kifaragni, évekig, hosszú évekig, és a titkai csak sokkal beljebb derülnek ki.)

itt is vagyok a Facebookon 

itt a youtube-on  ( videók, online edzések)

ajánlom ehhez kapcsolódva:akkor mire járjon ?

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.