Barion Pixel

Interjú Agócs Írisszel, rajzról, jógáról, szülés utáni regenerációról

Van egy interjúsorozatunk, amiben testről, testképről, edzésről, motivációról beszélgetek érdekes, izgalmas nőkkel, akik valamilyen formában kapcsolatba kerültek az Anyatest Projekttel. A második beszélgetés Agócs Írisz illusztrátorral készült, akinek a rajzait fantasztikus gyerekkönyvekből ismerhetitek, például a Maszat sorozatból. Írisz több programot is végigcsinált nálunk, a beszélgetés idején épp egy Turbó programban volt benne- miközben gőzerővel csinálta Varró Dani új verseskötetének a rajzait.

Írisz egyébként – ez nekem is újdonság volt- tulajdonképpen kollégám, hiszen részben szakmabeli! Végzett jógaoktató, ráadásul nem is egy irányzaté.

anyatestprojekt_agócs írisz_interjú_anyatest projekt

Hogy megy a Turbó?

Nehezen! Tele vagyok munkával, küzdök, mert mindig csúszásban vagyok. De állati jó a program, úgyhogy nagyon igyekszem! Annyira élvezem, amikor belekezdek végre, várom mindig a következő alkalmat. Így vagyok amúgy a jógával is.

Nekem is nemrég derült ki, hogy te végzett jógaoktató vagy, tanítottál is, sőt, rajzoltál egy jógás könyvet.

Igen, ez nem gyerekkönyv egyébként, bár sokan azt hiszik. Kifejezetten felnőtteknek készült, tulajdonképpen azért, hogy tudjanak akár otthon is gyakorolni, ha már van jógatermi rutinjuk. Én gyerekkoromban is jógáztam egy keveset, anyukám által, aztán felnőttként akkor kerültem vele ismét  kapcsolatba , amikor hirtelen nagyon sok munkám lett illusztrátorként, tulajdonképpen a görnyedés ellen meg az agyam kikapcsolására mentem el Juhász Saroltához jógázni. Barnabás, a kisfiam születése előtt sokat gyakoroltam, sokszor naponta, az utóbbi időkben astangáztam, ami egy nagyon dinamikus irányzat, de jól kisüti az agyam.  Voltak intenzív hónapok, amikor tényleg, rendszeresen, naponta, ahogy kell, -aztán mikor könyvleadás volt, akkor  nem ettem-nem ittam, nem mozogtam, csak rajzoltam. De amikor túl voltam rajta, visszatértem. Mióta gyerekem van, és mellette egy hivatásom, amiben nehezen mondok nemet mert imádom, nincs ennyi időm erre sajnos. Szeretném mielőbb újra rendszeressé tenni a jógagyakorlást. Idén már három könyvet fejeztem be, ebből kettőt a kisfiamnak, amit írtam is, rajzoltam is, most épp Varró Dani új kötetén dolgozom.

Ráadásul leköltöztél vidékre, ahol gazdálkodsz is.

Igen, pár éve leköltöztem jó messzire, Abaligetre. Kicsit kiszakadásnak is szántam akkor, még arra is gondoltam hogy abbahagyom az illusztrálást, hogy például jógát tanítsak, meg kertészkedjek. Egy volt egyetemi barátom lakott itt eredetileg, pihenni jártunk ide hozzá. De közel szerettünk volna kerülni a természethez, itt teljesen ez van, még a falutól is távol vagyunk, szomszédunk sincs. A kisfiunk másfél éves, már ide született. Vannak állataink, és néhány dolgot magunknak termelünk- ennek részben az az oka, hogy nekem veleszületetten rengeteg étel-érzékenységem van, sok mindent nem ehetek, vagy csak teljesen bio, vegyszermentes változatban. A kenyeret mi sütjük, a növényi tejeket mi készítjük- ez már rutin, de sok energia. Javarészt vegán ételeket eszem egyébként, jórészt vegyszermentesen.

És hogy lehet ennyi mindent belerakni egy napba?

Barnabás korán kell, most tavasszal egész nap kint vagyunk, a párommal felváltva dolgozunk, mind a ketten itthon. Mostanában amúgy a Turbóval kezdtem reggel 🙂 de  sok teendőt kell beszorítanunk a reggelbe, meg kell etetni az állatokat, begyújtani a kályhát a stúdióban ..szóval falusi teendők 🙂 Hamar elkezdtem dolgozni, van két sorozat ( a Maszat-könyvek és egy külföldi) amiből évente 2-2 darab készül, nem is tudtam volna leállni, szóval nagy káosz van mindig, sprintek, nagy melók, de igyekszünk szervezettebbek lenni. A mozgásra is igaz ez.
Én viszonylag későn szültem, és éreztem, hogy nagyon kell a regeneráció! Hiába jógáztam elég sokat előtte, de abba rögtön nem mertem volna visszaállni, célzott dolog kellett. Nagyon tetszik  a te regeneráló programodban, hogy személyes, annak ellenére, hogy online van.

Más sport esetleg?

Futni nem futok, bár lehetne, itt a táj…de félórára vagyunk a falutól, sokat gyalogolunk.
Én amúgy sprinter típus vagyok, futásban is, munkában is, ha van időm és rá tudok hangolódni, elképesztően begyorsulok.

És a jóga? Miket gyakorolsz?

Mindenféle, ashtangáztam is rendszeresen, ami alapvetően egy nagyon kemény, kihívásos, férfias jógairány, de hozzám a női jóga áll igazán közel, így én az astangát is női gyakorlássá formáltam a magam számára. Oktatóként egy csomó képzést végeztem (gerincjóga,  hathajóga, nőijóga, gyerekjóga, ashtanga ,kismamajóga) és a férjem is gerinc és hathajóga- oktatóként végzett.
Amikor leköltöztünk Abaligetre tanítottam is itt helyben. A férjemmel meg még egy barátnőnkkel hárman együtt voltunk a helyi jógaközpont 🙂 heti két órát tartottunk, adományos alapon. Ott kicsit meg is ijedtem mert az átlagember rengeteg mozgásproblémával él, szóval örültünk, ha a mozgás és főleg az ellazulás élményét megérezték, és eljutottunk odáig, hogy mindenki számára kényelmessé vált a helyes ülés és állás. Mikor kiderült, hogy érkezik a kisfiunk, akkor hagytam abba a gyakorlások vezetését.

A múltkor a kezembe került az a jógakönyv, amit rajzoltál- ebben három, otthon is végezhető sorozat van. A testek rajzolásához mennyire kellett tanulnod anatómiát?

Nagyon érdekes, hogy amikor a jógás könyvet csináltam, akkor amit én magam is gyakoroltam rendszeresen, azt könnyedén lerajzoltam, amit meg nem ismertem annyira  az nem ment, folyton újra kellett csinálni. Amit a testemmel tudok, azt az előrehajlást mondjuk, azt ceruzával is meg tudom jeleníteni.

anyatestprojekt_interjú_agócs írisz__anyatest projekt

Erről az jut eszembe, hogy a gyerekek felmérésénél, ahol idegrendszeri, koncentrációs érettséget meg fejlettséget néznek, van rajzolás is. A gyógypedegódus, aki a fiam rajzait nézte, azt mondta, hogy általában van egy jól megfigyelhető összefüggés azzal, hogy hogyan rajzol és hogyan látja a saját testét. Például, ő nem rajzolt jól sokáig, és nem is rajzolt részletes testeket, az ujjak hiányoztak. Illetve ahol valamilyen testi jelenség, például megmaradt csecsemőkori reflex volt, ami mondjuk a csípő területét érintette, az a rajzon is megjelent.

Nahát, ez nagyon érdekes. Egyébként nekem is mondta  már gyógytornász barátnőm, hogy árulkodó, hogy nem rajzolok nyakakakat a jógázó figuráknak 🙂 – a nyaktartásra a mozgásnál is figyelnem kell.
Amúgy nagy kedvencem a gyerekek rajzstílusa, és  ez a célom, hogy úgy rajzoljak, mint ők. Olyan egyértelműen, lendületesen, gondolkodás nélkül, magától értetődően. Hogy a gyermeki rajzoláshoz visszajussak.
Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Szolgálati közlemény

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: aug. 31 este 10- től átmenetileg nem lehet bankkártyával fizetni nálunk, egy technikai

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.