Hogyan lehet lefogyni a szülés után? – a 6 legfontosabb szempont

Lefogyni szülés után

Hogy kezdjek bele?- fogyás szülés után

Ez az a kérdés, amit emailben, cseten, baráti beszélgetésben, egyéni konzultáción a leggyakrabban feltesznek nekem (legutóbb épp tegnap veséztük ezt Dórával, aki Németországból követi a programokat, és a hazalátogatást praktikusan összekötötte egy személyes találkozással, innen is hajrá neked!) Néhány alapdolgot kiemelek most nektek. Szülés után, a hardcore első pár hónapban, vagy később, mikor már egy-két éves rohangálós a gyerek, ezekre érdemes figyelni.

Kezdjük egy jó hírrel:

1. A szoptatás (a tej ‘előállítása’) a szervezet számára munka, ami gyerekenként a becsült adatok szerint nagyjából 500 kalóriát vesz igénybe. A szervezet által a terhesség alatt felhalmozódott plusz zsír egyik élettani funkciója pont ez: hogy  kalóriát biztosítson a tejtermeléshez, és ezzel szép lassan eltűnjön

2. Lehet torta , madártej, alkoholmentes sör és egyéb tejszaporítónak kikiáltott kaják nélkül is szoptatni, sőt a szakmai anyagok hangsúlyozzák is, hogy nyugodtan kerüld az “üres” kalóriákat. Jól tudjuk, mik ezek: cukros üdítők, csokika, éjszakai palacsintaevés a hűtő előtt állva, és a többi.. 

3. A mozgás nem elég a fogyáshoz!!!!
Odatettem ezer felkiáltójelet, mert ezt gyakorlatilag az összes táplálkozási szakember az elsők között említi, és mégis, mindig felmerül.
Muszáj változtatni a táplálkozási szokásaidon, ha változást akarsz, ez brutális, de így van. Változik az input, változik az output.
Az arányt általában 70/30 százalékban határozzák meg: 70 százalék az étkezés jelentősége. Illetve van még egy jó kis mondás, gyúrós körökben, nem mintha kedvenc sportom lenne a testépítés, mert ez nagyon nem igaz, de a mondás jó, szóval:
Izmot a teremben építesz, lefogyni meg a konyhában fogsz!

4. Ne feledkezz meg az egészségügyi háttérről!
Ha terhesség alatti cukorbetegséged/PCO-d/ pajzsmirigyproblémáid vannak, vagy mindig is hízékony alkat voltál, aki “a levegőtől is hízik” (ami jelenthet kezdődő inzulinrezisztenciát), akkor csináltass labort, ellenőriztesd a pajzsmirigyhormonokat, a cukortoleranciát, és minden ehhez tartozó egyéb értéket, és  erről konzultálj szakemberrel!

5.  Tedd fel magadnak a kérdést: biztos, hogy most tudsz időt/ energiát és figyelmet szánni arra, hogy lefogyj? Ehhez figyelem, erő kell, egy stressz a szervezetnek, megterhelő fizikailag és lelkileg. Lehet, hogy a gyerekkel járó életmód átmenetileg pont eléggé kimerít önmagában is, és nem fér bele az aktuális életmódodba a fogyókúra.

+1 TIPP

Sokan mondják, hogy “alig eszem, de nem fogyok”, aztán kiderül, hogy az “alig eszem” napi hatszori bőséges evést takar, közte egy kis ez-az elcsipegetésével.
Tudatosítsd magadban a sokszor teljesen automatikus étkezési szokásaidat!
Anélkül, hogy bármin változtatnál,  írd fel 5 napig, hogy mikor, mit eszel és mit iszol. Ez egyrészt bármilyen további változtatásnak az alapja lehet, másrészt pedig sokszor önmagában is megváltoztatja, ahogy hozzáállsz az étkezéshez.

+TIPP 2:

Szerintem a gyors fogyásnál SOKKAL fontosabb a jól működő test helyreállítása! ( Ami persze együtt jár a kilók fokozatos elvesztésével). Az általam kidolgozott edzésprogramokat itt találod – ezek több  edzettségi szinten indulnak, kéthavonként.  A speciális  videósorozatokat is itt találod. 

A célzott, komplex szülés utáni edzésprogramunk, amiben minden van, amire a szülés után a testednek szüksége van, hasfalregenerációtól gátizotornáig:   Hurrá, szültem!– néven találod, szülés után ezzel érdemes kezdeni.

anyatestprojekt.hu online otthoni torna szülés után

 
 
 

Tetszett?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.