Hátfájás elleni gyakorlatok és tippek

Amikor még profi táncos voltam, én is úgy gondoltam, az állandó hátfájásom, derékproblémáim a táncos lét alapvető velejárói. Erre rátett egy lapáttal, amikor terhesség alatt és a szülést követően sem szűntek meg a gondjaim. Aztán szembe jött velem az ashtanga jóga és szembesített a gondjaimmal. Mikor már képtelen voltam felállni, fájdalom nélkül járni, de még ülni is, beleástam magam a témába és végre „felhúzódott a függöny” a hátfájás elleni gyakorlatok mikéntjeiről.

Ma már nyoma sincs a fájdalomnak.

Azt tudtad, hogy a hátfájás sokszor nem  egy konkrét terület fájdalma, hanem erősen összefügg a derékfájdalmakkal, nyaki problémákkal, sőt a stressz- szinteddel is? Sajnos a hátfájás elleni gyakorlatok  zöme egy- egy terület erősítésére koncentrál, nem néz a problémáid mögé, nem vizsgálja meg a azok gyökerét.Ez sajnos egy olyan típusú probléma, amit nem old meg egy erősítő/nyújtógyakorlat, hanem több irányből kell közelítenünk a megoldáshoz.

Miért nem használnak önmagukban a hátfájás elleni gyakorlatok?

A hátfájás elleni gyakorlatok és tippek, amelyeket addig követtem, azért nem használtak hosszútávon, mert nem összefüggéseiben tekintettem a problémáimra. A hátfájás, ahogy minden gerinchez kötődő fájdalom – egyszerűen mondva –  sokszor „idegi alapon van”. Függ a mindenkori és aktuális stressz- szintünktől, ugyanis attól függően, mennyire vagyunk éppen lelkileg megviseltebbek, érezzük jobban a fájdalmakat is.

Negyven éves kor körül (és fölötte) gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek a képalkotó eljárások ne mutatnának ki valamilyen gerincproblémát. Ez  sokféle lehet, például

 • meszesedés,
 • porckopás,
 • kezdődő gerincsérv
 • szegmentális instabilitás
 • ahogy gondot okozhatnak a gyenge CORE-izmok vagy a gyenge hasizom is.

Fájdalmat azonban akkor érzünk igazán, ha alapból sem vagyunk jól:

 • ha fáradtak és kimerültek vagyunk,
 • ha sok stressz ér bennünket,
 • ha keveset vagy nem megfelelően mozgunk és
 • ha nem figyelünk oda a nekünk leginkább megfelelő helyes életmód kialakítására.

Amikor elvégeztem Bene Máté gerincterápiás tanfolyamát és részt vettem néhány továbbképzésén, kezdtem végre teljesen tisztán látni. Ő mutatott rá Stuart McGill professzor azon kijelentésére is, hogy a hátfájásnak  nem feltétlenül  tudhatjuk biztosan az okát, de legalább ezret fel tudunk sorolni, amitől gerincbántalmaink lehetnek. A hátfájás elleni gyakorlatok tehát önmagukban gyakran azért nem elegendők, mert csak egy-egy konkrét területre koncentrálnak és nem rád, aki végzi a gyakorlatokat. Az alábbiakban összegyűjtöttem a legfontosabb hátfájás elleni tippeket, amelyek együttes alkalmazása megoldást jelenthet neked is. Az én fájdalmaim teljesen megszűntek, mióta ezek szerint élek.

FONTOS: a hasznos tippek mellet természetesen a szakszerű gyógytorna vagy megelőzés sem elhagyható!

Hátfájás elleni tippek mindenkinek- a teljesség igénye nélkül

 1. Aludj többet!
 2. Pihenj többet!

A kettő – logikusan – nem ugyanaz. Szentelj mindig arra időt, hogy napközben is megállj. Ez a pihenő lehet egy kis olvasgatás, feltöltődés a természetben vagy egy kiadós beszélgetés is.

 1. Amennyire csak lehet, csökkentsd a stresszt relaxációval, meditációval,kirándulással, olvasással, kikapcsolódással.
 2. Sétálj többet egyenetlen talajon. A séta az egyik legjobb „torna” a porckorongoknak, ugyanakkor remek karbantartó eszköz az izomzatnak, a fasciális rendszernek. Ne feledd, a járás nem más, mint „fékezett zuhanást” jelentő lépések sorozata, ezért nagyon fontos, hogy ne betonon, aszfalton, hanem természetes terepen sétálj minél többet.
 3. Ha csak teheted, ússz!
 4. Törődj a gerinced mozgásával, őrizd meg a gerinc mozgásterjedelmét, végezz gerinc fókuszú tornát.
 5. Nyújts többször és többet! Az izmok erősítése mellett a regeneráció fontos része. 
 6. Próbáld ki az SMR-hengert, használd rendszeresen,  vagy járj  sportmasszőrhöz, manuál terapeutához, hogy oldd a testedben lévő feszültséget is.

Hátfájás elleni gyakorlatok

Konkrét gyakorlatokat a Spine up! programunk során sajátíthatsz el, amelyek segítségével 7+1 hét alatt megszűntetheted a problémáidat. A gerinctréninghez itt tudsz csatlakozni. (Link oda) Most csak két olyan hátfájás elleni gyakorlatot említenék meg, amelyek nagyon kézenfekvők, egyszerűen kivitelezhetők és bármikor elvégezhetők. 

 1. Lógj naponta többször 10-15 másodpercet. Erre alkalmas lehet az ajtófélfa, a rúd, a diófa egyik stabil ága is. A lógás előnyeiről itt írtam korábban.
 2. Hajolj gyakran hátra! Porckorong- elváltozásokhoz kötődő fájdalmaknál legtöbbször az előrehajlás szokott jólesni, de én azt javaslom, próbáld ki a hátra hajlást is. Van egy gyógytornairányzat,  a McKenzie terápia, amely – leegyszerűsítve-  főképp rengeteg hátrahajlásból áll.
 3. Ne feledd! Az itt felsorolt hátfájás elleni gyakorlatok és tippek megoldási irányok. Mivel nem tudhatjuk soha pontosan, hogy neked milyen problémákból tevődnek össze a gerincgondjaid, kezdj el különböző irányokból vizsgálódni. Foglalkozz a testeddel, figyeld meg, mire hogyan reagál. Mit érzel a séták után? Hogyan hat a masszázs? Mit figyelsz meg a testedben lógás közben? Építs az így kapott válaszokra és mozogj. Hiszen tudod, a mozgás öröm. Jelen esetben pedig az egyik legjobb tipp hátfájás ellen.

Tetszett?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

 • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
 • Sportoktató OKJ 5181303
 • Jóga mozgásterapeuta
 • Ashtanga jóga oktató RYT200
 • Gerincjóga oktató RYT200
 • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.