Stria avagy tágulási csík
STRIA-nem kedvelt jelenség, én valahogy idegenkedem a hangzásától, legyen inkább stretch mark, ahogy az angol mondja, vagyis tágulási csík.
Nagyon sokan kérdeztetek róla- megkérdeztünk a legkorszerűbb ismeretekről és szakembert. Mi ez és mit tehetsz ellene?
Kocsmáros Gabi slow kozmetikus és hatóanyagszakértő tanácsait olvashatjátok az alábbiakban.
Érdemes-e magunkat mandulaolajjal kenegetni, avagy szakszerűen a striákról
A striákról a legváltozatosabb információkat olvashatjuk. Állítólag nem is érdemes kenni, de ha igen, akkor csak nagyon drága termékek segíthetnek igazán. Mások szerint minden erőfeszítés fölösleges, a striák alkatilag meghatározottak, és úgysem tehetünk ellenük semmit. Annyit azért talán mégis, hogy megértjük a csíkok létrejöttének az élettani okait.
A gyenge kötőszövet lehet öröklött tényező. Ha a családban minden nőnek voltak striái a terhessége során, akkor nekünk is nagyobb rá az esélyünk. Mivel azonban magunk mellé nem állíthatunk kontrollcsoportot, utólag nem fog kiderülni, mi lett volna, ha… Ezért érdemes segíteni a testünket, és megtenni érte mindent, amit csak lehetséges.
Először egy kis anatómia:
Az emberi bőr három rétegből épül fel: a hámból (felső), az irhából (középső), és a bőraljából (alsó réteg).
A stria a középső rétegben, az irhában jön létre, gyakorlatilag egy “bőr alatti sebet”, egy szöveti repedést jelent, amely a bőrszövet ellenállóképességének hiányából fakad, és előre meghatározott hasadási vonalak mentén történik. Ami kívülről látható, az a repedések felett megnyúlt, és sorvadttá vált hámréteg.
A bőrünk ellenállóképességéért az irhában található kollagénrostok a felelősek. Az irha 90%-át adó kollagén egy olyan fehérje, amelyet a szervezetünk magától termel. A kor előrehaladtával a kollagénrostok egyre merevebbé válnak, és a szervezet is egyre kevesebb kollagént termel, így a minél későbbi gyerekvállalás mindenképpen növeli a striák kialakulásának az esélyét.
A kollagén felépítésében 30 féle aminosav vesz részt, de ezek csak C-vitamin jelenlétében képesek fehérjévé szerveződni, és így létrehozni a kollagént.
Hogyan serkenthetjük a kollagéntermelést?
Esszenciális aminosavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával. Minden esszenciális aminosavat az elsőrendű, vagyis állati eredetű fehérjék tartalmaznak. A növényi eredetű fehérjékben egyes esszenciális aminosavak nem találhatók meg, így azokat elsőrendű fehérjékkel vagy több másodrendűvel (növényi eredetűvel) kombinálva érdemes fogyasztani.
Ajánlott mindezt kiegészíteni C-vitaminnal, hogy a fehérjeszintézis létre tudjon jönni. A C-vitamin forrásunk legyen inkább este langyos vízbe áztatott csipkebogyótea, amit reggel leszűrünk, és ezzel indítjuk a napot.
Véleményem szerint érdemes gondot fordítani a prevencióra, hiszen a vitaminok és más, számunkra hasznos anyagok a bőrön át is felszívódhatnak, és segíthetik a kollagén képződését, ezzel pedig hozzájárulnak a bőr rugalmasságának, terhelhetőségének növeléséhez. Ilyen anyagok lehetnek a magas A- és E-vitamint tartalmú olajok.
Gyakorlati tanácsok:
10 ml vadrózsaolajat egy 100 ml-es fertőtlenített flakonba töltünk, és kiegészítjük 90-95 ml magas E-vitamintartalmú olajjal, például argánnal, sárgabarackmaggal vagy édesmandulával. A olajokat soha nem száraz bőrre kenjük, hanem mindig fürdés után, a még nedves bőrbe masszírozzuk, így fel tud szívódni, és nem lesz zsíros érzetünk tőle. Ebből az olajkeverékből naponta egy evőkanállal érdemes fogyasztani is, így az értékes zsírsavak és a zsírkísérő anyagaik belsőleg is felszívódhatnak.
Mondanom sem kell, hogy olajokból is ajánlott vegyszermentes gazdálkodásból származót választani.
Tudni kell, hogy csak a hidegen sajtolt olajok tartalmaznak vitaminokat. Hagyatkozzunk nyugodtan a szimatunkra, a hidegen sajtolt olajok a növény illatával bírnak, így ha beleszagolva nem érzünk semmit, mindenképpen érdemes az olaj minőségét illetően kételkedni.
Kocsmáros Gabi, slow kozmetikus és hatóanyag-szakértő
Fleur de lin Slow Cosmetics