Gátizom, inkontinencia, sportolás

GÁTIZOM, INKONTINENCIA, SPORTOLÁS

KISOKOS 1

Hogyan lehet sportolni inkontinecia/más kismedencei probléma esetén? Mire figyelj- szülés előtt és szülés után?Hogyan védd sportolás közben a női szervek egészségét?

Nagyon sokakat érint, mégis sokszor tabutéma: kismedencei problémák szülés után. Ez leggyakrabban a kismedencei izmok gyengeségéből vagy nem megfelelő működéséből fakadó inkontinenciát jelenti, de számos egyéb probléma is lehetséges- a túl tónusos, ellazulásra képtelen izomzat is működési zavarokat okozhat.
(Ezek diagnosztizálása és kezelése orvos és erre a területre specializálódott gyógytornász feladata).

Szülés után a nők harmada ( más adatok szerint fele) tapasztal problémákat, ezek az életkorral és a többszörös szüléssel általában súlyosbodnak. Ha sportolás közben nem vesszük ezeket figyelembe, sokat ronthatunk a helyzeten.

Mire érdemes figyelni?

  1. Nem szabad siettetni a szülés utáni visszatérést a futáshoz vagy más, nagy rázkódással, ugrálással járó sportokhoz. Érdemes minimum 4-6 hónapot várni ezzel, valamint a futás megkezdése előtt  megerősíteni a kismedencei izmokat és a törzs tartóizmait.
  2. Haspréssel vagy más nagy erőkifejtéssel végzett mozgásoknál figyelni kell a teljes törzsizomzat tudatos használatára- ideértve a gátizomzatot is, amivel alulról “megtámasztjuk” a hasüreget.
  3. Emellett a megfelelő légzéstechnikával sokat segíthetünk, különösen a nagy erőkifejtéssel járó mozdulatoknál.A légzés, a has izmai és a kismedence szinkronban tud hatásosan dolgozni és így tudja jól ellátni a funkcióját- mindhárom területtel foglalkozni kell.
  4. Fontos figyelni a testtartásra- a nem megfelelő tartás túl nagy terhet jelent a kismedencének.

Hogyan használd a teljes tüdőkapacitásodat? Mikor lélegezz be/ ki , ha segíteni akarod a mozgást? Mi a klasszikus Kegel-gyakorlat, ami segíthet az erősödésben? Milyen sportokat érdemes egy ideig inkább kerülni? Hogyan sportolj a menstruáció alatt? Miben segíthet a jóga? Hova fordulj probléma esetén?- többek között erről lesz szó az új workshopunkon: GÁTIZOM ÉS SPORT

A workshopot vezeti: Kulcsár Vajda Enikő táncművész, edző, gerincjóga-oktató, posztnatális edző PFA

A workshopok időpontjáról az aktuális rovatban és ITT tudsz tájákozódni.

Jelenkezés: workshop@anyatestprojekt.hu

Tetszett?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: email
Elküldöm emailben

További cikkek

Feliratkozom a hírlevélre

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.