Barion Pixel

Fektess magadba! – miért éri meg mozogni?

Motiváció a sporthoz

Gondolom, legalábbis eljátszik mindenki az újévi fogadalom ötletével. Körbekérdeztem, és a környéken ezeket gyűjtöttem be, nagyjából a szokásosak:

„Sportolni minimum heti háromszor, sajnos csak munka előtt megy, ezért ez azt jelenti hogy olyankor fél hatkor kelni” 

„Letenni a cigit, na jó, csak ha buli van” v

„Nem eszek süteményt, ha mégis, akkor legalább valami mentes paleo-t”.

És vannak még ilyen fogadalmak is: kevesebbet kiabálni a gyerekekkel, minden nap sétálni velük, vagy valami nagyobb ívű elhatározás, mint „jobb embernek lenni, jobb döntéseket hozni” esetleg „tervezni, nem csak ötletszerűen élni”.

Ha valakit érdekel, mik a vezető fogadalmak 2017-ben, itt talál egy kutatást róla.

A „jobb ember leszek” vezet, de a sport az persze mindig adja magát. Most van itt a megfelelő pillanat egy kis motiváció beizzítására, hiszen egy felmérés szerint az újévi fogadalmaink 95 százalékát megszegjük január tizenharmadikára.( Ki mér vajon ilyeneket, és főképp hogyan? Talán valami nagy sportszergyártó szponzorálja? Diplomás szociológusként őszintén érdekelne.)

Vannak, akinek a sport alapvetően ÉLMÉNY és SZÜKSÉG, nem kell rá semmiféle magyarázat.

De van, akinél ez nem működik, ők az egészet egyfajta közgazdasági egyenletként is felfoghatják, így:

Hamar megtérülő befektetés

A sportra fordított időt nem egyfajta muszáj-időtöltésnek, hanem befektetésnek lehet tekinteni. Befektetésnek először is a hosszabb távú egészségedbe- ezzel  tisztában van mindenki elvileg, de hasznos lenne mindig, minden héten, minden egyes alkalommal észben tartani: ha most elmész tenni valamit a testeddel, az azt jelenti, hogy esélyes, hogy kevésbé leszel kénytelen az egészségügyi problémáidat javítgatni évek múlva.

Emellett az invesztálás gyorsan meg is térül: a rugalmasabb, könnyedebb mozgás vagy a nemfájó hát egyfajta azonnali profitnak is tekinthető.

Befektetés a mentális jólétbe is: intenzív mozgás után, köszönhetően az izzadásnak meg a sport által felszabadított hormonoknak is egy hawaii szörfös relaxált tudatállapotával és ajkain lebegő enyhe mosolyával távozol majd.

Bónusz pedig, hogy amint leszállsz a problémákon való rágódásról, és a testedre figyelsz, az agyad gyakran magától megszüli a megoldást. Úgyhogy nem túlzás a következtetés, hogy tulajdonképpen időt és energiát spórolsz a sportra fordított erőfeszítésekkel.

Szóval, ez már négy érv, hogy mozogj január 13 után is rendszeresen. És akkor hadd írjam hozzá a kedvenc motivációs mantrámat is, nekem általában bejön a mondogatása:

Amikor a legkevésbé van kedved mozogni, akkor van a legnagyobb szükséged rá.

Amikor a legkevésbé van kedved mozogni, akkor van a legnagyobb szükséged rá.

MOZOGJ VELÜNK! Edzésprogramjainkat ITT találod.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.