Barion Pixel

Mit kell tudni az endometriózisról?

Neked is van olyan barátnőd, aki kapkodja be a fájdalomcsillapítókat, amikor menstruál? Akinek az a pár nap mindig gyötrelmes? Én sok ilyen nőt ismerek. Pedig a  fájdalmas menstruáció gyakran egy betegség, az endometriózis tünete! Mi érdemes tudni róla – olvass tovább!

A ciklus alatti  fájdalom nem természetes! Erre hívja fel a figyelmet a kampányával a Női Egészségért Alapítvány, ami az endometriózis körüli ismeretterjesztés tűzte ki célul. Salamon Adriennel beszélgettem erről, aki a szervezet vezetője, és maga is érintett.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis oka nem tisztázott: nem tudni mitől alakul ki, és nem tudni mitől gyógyulhat meg valaki végérvényesen. A kezelés elsősorban a fájdalomcsillapítás/gyulladáscsökkentésre koncentrál, és a kialakult endometriális szövetek műtéti eltávolítására.

A betegség maga egy szöveti elváltozást jelent:méhnyálkahártya-szövetek találhatók a méh üregén kívül is, amelyek ugyanúgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhen belüli méhnyálkahártya- a menstruáció alkalmával mezek is „véreznek”, azonban – mivel a vérzésnek nincs hova ürülnie – véres váladék gyülemlik fel, amely a környező szövetekre nyomást gyakorol. Ennek következményeként ciszták, hegesedés, belső szervi összenövések alakulhatnak ki. Az endometriózis a nők egy részénél meddőséget is eredményez.

FONTOS! – Minden tizedik nő érintett!

FONTOS! –Gyakran nincsen tünete, csak a teherbeesés körüli nehézségek jelzik, hogy van valami a háttérben.

Salamon Adrienn: Én is érintett vagyok-  sokáig rendkívüli fájdalmakkal orvosról orvosra jártam, és igazából szerencsés vagyok, hogy ez a tanácstalanság csak két évig tartott, és nem tízig.  Ezalatt mindenki azt mondta, semmi bajom, a borzalmas fájdalmaim ellenére, és amikor nem találsz okokat se megoldási lehetőségeket- na, az egy szörnyű élethelyzet.

Nálam viszonylag fiatalon, 27 éves korom környékén jelent meg a betegség- a tipikus életkor a megjelenésre egyébként a 25-35 év közötti kor, de már kamasz lányoknál is jelen lehet az endometriózis. Akkor én még az RTL Klubban dolgoztam, rengeteget, nagy felelősségű munkában, pörgős életvitellel- de havonta ezeken a napokon gyakran be sem tudtam menni, vagy épp mentő vitt a kórházba.  Simán bevettem napi 5-6 durva fájdalomcsillapítót, eredménytelenül, és senki nem tudta, hogy mi is van velem, mi lehet a bajom. Aztán egyszer egy egészen súlyos hullámban, ami hasmenéssel, egyebekkel is járt és két hét alatt 15 kilót fogytam , és már a végső kétségbeesés stádiumába kerültem,  akkor teljesen véletlenül egy jó orvosra találtam, aki arra gondolt, hogy a panaszaim hátterében endometriózis lehet. Mindenféle vizsgálatot végigcsináltam, és végül diagnosztizálták is ezt a betegséget nálam.

Hú, ez egy nagyon kemény történet így elmesélve! Szoktál erről ilyen nyíltan beszélni?

Nagyon fontos, hogy erről beszéljünk, mert ez egy tabu! Az egész menstruációs témakör, se a családban, se az iskolában alig kerül szóba. Nyíltan, a dolgokat kimondva kell beszélni, másképp nem lehet, mert  annyi téves ismeret van- például ez is, hogy ez mindenkinek fáj, el kell viselni.

Igen, ez engem is nagyon foglalkoztat, hogy egy csomó testi jelenséget “normálisnak” tekintünk, mert az egy olyan társadalmi közmegegyezés. Mint egy előítélet. Ide sorolhatnám ezt is: hát, a vérzés az fáj, a nőknek ez a sorsa. Pedig biológiailag nem normális.

Járunk iskolákba  órákat tartani- szinte semmit nem tudnak róla, nem tanulnak róla.Pedig fiatal lányokat is érinthet a probléma, már 14-15 éves kortól, amint kialakul a női ciklus és az ezzel járó hormonális változás- pontosan ezért járunk a Női Egészségért Alapítvánnyal beszélgetéseket, ismeretterjesztő foglalkozásokat tartani. A felnőtt nők sem tudnak sajnos eleget- és sokszor az orvosok sem.

Nehézsége ennek a betegségnek, hogy nagyon nehezen diagnosztizálható, nincsenek egyértelmű tünetei, ezért gyakran nem is diagnosztizálják évekig- mint az én esetemben. Krónikus vagy időszakos kismedencei fájdalom a legfőbb tünet, amit a nőknél gyakran “hisztinek” bélyegeznek. Gyakran egyébként  az ultrahang sem mutatja ki, hasi műtét adhat csak pontos diagnózist, amit senki sem vállal szívesen, ez külön nehézség, meg leginkább az, hogy bár egy ezen a területen gyakorlott orvos tudja, mit keressen, aki nem specialista, nem biztos, hogy korszerű műtétet végez. Mentem én magam például CT vizsgálatra, nehezen megszerzett időpontra teljesen feleslegesen, mert a radiológus azt mondta utólag, nem csinálta meg, mert “lehetetlen” hogy endometriózisom legyen a kismedencében. Pedig ott volt, már korábban egy műtétnél kiderült. És én akkor már tájékozott voltam, tudtam, mit akarok, mégsem sikerült elérnem egy ilyen felvételt- a legtöbb nő pedig nincs is képben, nem tud érvelni az orvossal szemben egy ilyen esetben.

Én magam egyébként egy tudatos, az egészségére nagyon figyelő nő  voltam előtte is- például szűrővizsgálatokra jártam, egészségesen ettem, utánanéztem az orvosi lehetőségeknek, ki tudtam fizetni a magánorvost is- és  mégis, egy évekig tartó, orvosról orvosra járó hercehurcába kerültem az endometriózisom miatt. Hozzáteszem azért, hogy szerencsére javul egyébként  helyzet, vannak már specialisták, csak elképesztően túlterheltek.

Ez mit jelent?

Van például  egy egyedülálló, új, kevés beavatkozással járó műtéti technikai már, amit Dr. Bokor Attila és csapata dolgozott ki, és a műtét során például a bélérintettségű műtétet akár heg nélkül is meg tudják oldani..Engem is ő műtött, az első nő voltam akit endometriózis miatt laporoszkópiával műtöttek Magyarországon.

Itt egyébként a törésvonal nem magán meg állami hely között húzódik- volt olyan magánintézmény, ahol a rendkívül fennhéjázó orvos lekezelően közölte, hogy felvághatja az egész hasamat, akkor sem biztos, hogy meg tudják műteni a bélérintettségű endometriózist- végül pedig a SOTE-n operáltak meg. Ez volt a lökés nekem, hogy muszáj ezzel foglalkoznom, muszáj tájékoztatnom a nőket a betegségről és a megbízható szakemberekről, helyekről, intézményekről.

Hogy kezdtél bele?

Egyszerűen lelkes civilként elkezdtem az ismeretterjesztést- segített, hogy volt a sajtóval tapasztalatom meg szervezési, ügyvezetési ismereteim a munkám miatt. Bejegyzett civil szervezetként 2014 óta működünk, ezért nagyon sokáig dolgoztam teljes állásban mellette. 2015 elején teherbe estem, most már 3 éves a kislányom, ez okozott némi nehézséget, hogy hogyan tudok mellette dolgozni, de szerencsére időközben folyamatosan bővült az alapítványt támogató önkéntes teamünk, a szűk csapat 13 főből áll.

Az okokról mit lehet tudni? Mi okozza ezt?

Sajnos nem tudjuk az okokat. A különféle orvosi elképzelésekről a honlapunkon lehet olvasni- stressz, hormonális okok,genetikai hajlam,  környezeti ártalmak, sokféle megközelítés van. Mi a saját tevékenységünkben az ismeretterjesztésre fókuszálunk, laikusok és orvosok körében is.

És veled mi a helyzet? Akkor te gyógyult vagy most?

Ezzel mindig foglalkoznom kell, és kontrollra kell járnom. A betegség nem múlik el, és nálam maradandó következményei is lettek. A menstruációval járó hormonváltozásoktól bármikor kiújulhat: én jól voltam a terhesség és a szoptatás alatt, aztán egy következő, sikertelen lombik kezelést követően pár hónappal endometriózist találtak a méhemben.  Az első babám is lombikkal született, más módon nem eshetek teherbe- és most szerencsére ismét babát várok, a következő lombikkezelés sikeres volt, ezzel fogant meg a második.

Itt tudsz bővebben  tájékozódni: Női Egészségért Alapítvány

Egy hasznos  endometriózis videó:  

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Szolgálati közlemény

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: aug. 31 este 10- től átmenetileg nem lehet bankkártyával fizetni nálunk, egy technikai

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.