Barion Pixel

Anya vagy, nyughass!


Anya vagy, hát nyughass! Szoptass, moss és altass! 
Majd, ha eltelt pár év, magaddal foglalkozhatsz.
Talán.

Anyaság és sport

Azt olvasom az egyik ismerős posztjában, nevezzük Klárinak,  táncos ő is:

három hetes a gyerekem (kis kínainak néz ki, állati cuki amúgy) mikor mozoghatok már. Hiányzik is, felesleg se nagyon maradt rajtam.

Öt perc múlva már tele van a fala, általában  az összes nevelési-terhességi-anyasági kérdésre rengeteg tanács árad, azonnal és határozottan kijelentve dolgokat. A barátnők, a félismerősök, a rokonok is beszállnak, a tanácsok 90%-ban egy irányba mutatnak: NE hiányozzon a mozgás, MARADJ a seggeden, ÉLVEZD KI a tündéri babócát, babaszag, puhaság, estébé, estébé. Majd jön az ultimate érv: én is, mikor Ágikával/ Benővel otthon voltam, fél évig csak ő, csak örültem hogy élek és két órát alhatok, 30 kilót híztam de nem baj, kellett a tejhez, mit számít, majd utána, ha nem szoptatok.

Én általában ilyenkor radikálisan nem kommentelek, de most nem bírtam ki. Kivételesen Klárinak írtam, kisebb nézeteltérésbe bonyolódva a kérdésről, ráadásul az egyik rokonával, akinek a tanácsaiba érezhetően a személyes vitáik is beleszűrődtek,  ez a helyzet amiből nem lehet jól kijönni.

De, mivel Klári nincs egyedül a kérdésével, itt leírom.

Először is: az, hogy “velem  is így volt, amikor Manómmal” …, az ugye nem érv. Személyes tapasztalat, ami amúgy fontos , és nem elhanyagolható szerepe van a meggyőzésben. Vannak erről szociálpszichológiai kutatások: statisztikáknál, tudományos érveknél sokkal többet alakít a véleményünkön az ismerőseink tapasztalata. Ha azt halljuk, hogy a szomszédnak az első külföldi útnál lerobbant az új Fiatja, és hívhatta az autómentőt négyszázötven euróért, az sokkal jobban  megerősít minket abban, hogy ne vegyünk Fiatot (az olasz autók szarok), mintsem ötszáz statisztika  a fejlődő torinói autóiparról.

(Van ez a jó kis oldal, ‘a te érvelési hibád’, most kikerestem, anekdotikus érvelésnek nevezi ezt.)

Másodszor: ebből következően, ha vannak kérdéseid, NE hagyatkozz CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az ismerősök véleményére és sztorijaira.

Halihó, emberek! A tudomány már fel van találva!

Sőt, köszönhetően az internetnek, rengeteg információ elérhető, még ha sokszor ellentmondóak is. Kis józan ésszel és érzékkel a forráskritikához, hamar lehet SZAKMAI véleményeket találni, telefonszámot, személyes tanácsadót, támogató csoportot, bármit, ahol SZAKEMBEREK szólnak hozzá.

Harmadszor: a biológiai tényeknél szerintem ebben a kérdésben (is) sokkal jobban érvényesül a kultúra. Az, hogy mikor sportolj, nem biológiai, hanem az adott társadalomtól és abban a szűkebb környezetedtől függő kulturális kérdés. Hogy hogyan látod a tested, kulturális kérdés. Hogy gondolatban milyen szakaszokra bontod az anyaságot, kulturális kérdés. A tested érzékelésére  társadalmi beidegződések és elvárások hatnak. ” A tested csatatér” ,

A tested csatatér anyatestprojekt.hu

(ezt mondja Barbara Kruger, kortárs amerikai képzőművész, nagy kedvencem amúgy, bár kicsit már avíttas a tipográfia)

Más nemzetek

Ha belga vagy, 14  hét és te teljes értékű munkavállalóként húzol szépen vissza dolgozni. Ha amerikai, akkor ugyanezt megteszed hat hét után. Ha középosztálybeli, vidéki német, anyaságod kiterjed, nyúlik évekig, nem sietős az előtti életedbe visszatérni, sportolni, esetleg elválasztani. Ha pedig óriási szerencsétlenségedre japán lennél, felejts el mindent, az elvárás az, hogy a büdös életben ne is dolgozzál többet.

A magyar társadalomban, legalábbis számomra meghökkentően nagy részében az van, hogy az első hat hónap egyfajta “rávezetés” az anyaságra, a gyerek bőg, hasfájós, te nem alszol, minden más megszűnik, napirend, normális élet csak 2-3 hónap után,ne várj mást, de addig is ÉLVEZD és NE gondolj másra.

A magyar anya idillben szagolgatja a babaszagot, nem vágyódik  Moszkvá  el.

Klárának konkrétan azt mondták szinte egyöntetűen, nyughasson már,  miért nem élvezi az anyaságot? miért akar MÁST is??? És főképp, miért akar mozogni, az a hiúságok hiúsága az adott helyzetben. Itt lettem végképp dühös. Az, aki sportol, az miért ne élvezné az anyaságot? Miért lenne önző? Akinek van erre igénye, az miért is kell elhajtani? (Hozzáteszem, hogy megértem ha valaki teljesen máshol van, de)  miért is ez az előírás?

A sport nem hiúsági kérdés

Amúgy pedig totálisan nincs képben, aki a mozgást a HIÚSÁGGAL azonosítja. Erről itt már írtam, “minek anyunak a jó segg” címmel. A mozgás nem a hiúságról szól, mármint szólhat arról is, kinek miről, de szülés után inkább arról, hogy regenerálni kell a testet.  És az pedig magától nem fog menni. Kötelezővé tenném, fogalmazhatunk így is, van olyan fontos a későbbi testi állapotod, következésképp közérzeted, azaz az életed szempontjából, mint mondjuk a nőgyógyászati kontroll.

Na, eddig az elméleti háttér, és most kanyarodjunk vissza  szegény tanácstalan Klárához: mit mond a szikár biológia? Vagy, tegyük fel úgy is a kérdést, ahogy sokan félénken kérdezik tőlem üzenetben: de nem lesz bajom tőle? És lesz tejem, ha mozgok?

Nyugodtan mozogj, izzadj is meg,nem gond, nem lesz bajod, és lesz tejed is.

Sport szülés után – szakirodalom

Linkeltem ehhez néhány kutatási eredményt, aki rajtam kívül olyan elvetemült, hogy szereti az ilyesmiket angolul:

http://www.babycentre.co.uk/a749/exercise-after-birth-the-first-six-weeks

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/exercise-after-pregnancy/art-20044596

Röviden és velősen pedig magyarul a szuper W. Ungváry Renáta cikke, a szoptatási tévhitekről, érintve a mozgás kérdését is. (ő igazi nagyágyú, IBCLC laktációs szaktanácsadó, emellett a Szoptatásért Egyesület elnöke és LLL tanácsadó is)

Szóval – KONKLÚZIÓ-  mozogj, és ha valaki nyomasztani akar, azt nyugodtan el lehet küldeni tudományos alapon is a fenébe.

( Praktikus tanácsokat és videókat pedig egy csomót találsz itt, ez például megvolt a hátfájásról? Iratkozz fel a youtube- csatornámra, hogy értesülj az új videókról és az élő órákról, itt: https://www.youtube.com/user/kulcsarvajdaeniko )

ezeket pedig én javaslom az első három hónapra.

Csatlakozz a facebookon is, ide gyere.)

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.