Barion Pixel

7+1 tipp az otthoni edzéshez

Otthoni edzés hatékonyan

Az otthoni edzésben a legnehezebb az a mentális átkapcsolás, ami a monoton helyzetet koncentrációs kihívássá és az elmélyülés lehetőségévé változtatja. EZ.

De!

Most hagyjuk a mögöttes filozófiát, és a pragmatizmus jegyében jöjjön a LISTA: mivel érheted el hogy otthon is hatékony legyél, ha mozogsz, és főleg hogy eljuss oda, hogy mozogj.

Kellékek otthoni edzéshez

Egyik tipp sem egy világrengető felfedezés önmagában, nem fogja bekötni a cipődet és nem hajol előre helyetted, mert az erőfeszítést nem lehet megúszni, de így összegyűjtve hasznos lehet.

És akkor ez már rögtön az első okosság volt.

1.Az erőfeszítést nem lehet megúszni.

Ne arra építsd a stratégiád, hogy ez egy kényelmes valami, kicsit tornázgatunk itthon, jobb mint a semmi. Sajnos, az elmúlt évek élettapasztalatai, valamint az energiamegmaradás törvénye alapján is állíthatom: semmiből nem lesz valami. Erőfeszítés nélkül nincs nyereség. Viszont: az erőfeszítés = öröm és sikerélmény!

2. Határozd el az időpontot, és írd be a naptáradba

Fektetés után. Délutáni alvás alatt. Este.

Ne a konkrét időpontot, hanem az idősávot. Például hogy délután háromkor ha törik ha szakad belekezdesz, erre kisgyerekkel kicsi az esély hogy összejön, és maximalisták már itt feladják, hiszen rájuk jellemző a „ha nem jött össze pont úgy, akkor ne is legyen sehogyse inkább” hozzáállás.

3. Ha tudod, hogy mikor, akkor készülj rá már előtte.

Még mindig csak ebédeltek, és nem álmos? Nem baj, majd az lesz. Addig is öltözz fel, vedd elő a matracot, tornacipőt, állj startra készen. Gyorsabban bele fogsz tudni kezdeni.

4. Legyen rendszeres, bejáratott időpontod.

Először is azért, mert nem idegeskedsz azon, hogy vajon mikor fog összejönni. Aztán azért is, mert kialakul az a lélektani rutin, hogy akkorra rá is készülsz. Nekem, már meséltem, ez az időpont az elég abszurd éjjel 11 volt, több mint egy évig, mert akkor volt csak kiszámíthatóan csönd és nyugalom.

5. Legyen rendezett a hely, ahol gyakorolsz.

Mielőtt ezt leírtam, azon gondolkoztam, hogy csak egy olyan kényszeresen rendmániás és tárgyfóbiás embert , mint én, zavarnak-e a mellette száradó ruhák, vagy széthajigált legók és zoknik. Lehet. (Titeket?) De egy zavaró ingerektől ( = el kéne pakolni, ki kéne teregeti, jaj de szépet épített) mentes környezetben könnyebb koncentrálni, és a testünkre figyelni a minden más helyett. Sokan panaszkodnak nekem, hogy elkezdenek tornázni, és meglátva az ágy alatt a két hete keresett kiscipőt, inkább pakolásba kezdenek.

6. Van egy tűrőképessége a szent embereknek is. És még az anyáknak is!

Azaz, még ha vasakaratú, monotonitástűrő otthoni sportoló is vagy, váltogasd a dolgot lehetőség szerint a nem-otthoni edzéssel- néha egy futás, egy úszás, beesni egy pont akkor kezdődő valamilyen órára. A környezetváltozás csodákra képes. Menj el minél többféle dologra, az új közeg, tanár, gyakorlatok megdobják a lelkesedést.

7. Félve írom, mert érveltem mellette korábban, hogy miért NE TEDD.

Időnként nyugodtan eddz a gyerekkel. Készülj fel rá, hogy nem ugyanaz lesz a koncentrációs szint, szóval az elmélyült gyakorlást ne akkorra tervezd, de például az otthoni, rövidített edzlseim vagy az időre végzett fekvőtámaszok határozottan szórakoztatják a lányomat, fél órát simán elnézeget engem miközben almadarabot rágcsál.

+1 TIPP

És vedd tudomásul, hogy nem lesz mindig jó. Van, hogy unod, van hogy majd el alszol közben. De UTÁNA attól még jó lesz. Szóval, időnként, mondjuk hosszú kihagyás után vagy éjjel fél tizenkettőkor ess túl az edzésen akárhogy.

__________

A mi tippünk: random youtube- videók helyett csinálj felépített, progresszív edzésprogramokat! Itt találod meg őket.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Szolgálati közlemény

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: aug. 31 este 10- től átmenetileg nem lehet bankkártyával fizetni nálunk, egy technikai

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

  • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
  • Sportoktató OKJ 5181303
  • Jóga mozgásterapeuta
  • Ashtanga jóga oktató RYT200
  • Gerincjóga oktató RYT200
  • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.