Barion Pixel

7 kérdés, amelyet még nem tettél fel az intim torna kapcsán

Az Anyatest Projekt indulása óta egyik missziónk, hogy a gátizomtorna, vagyis az intim torna fontosságával mindenki tisztában legyen és hogy minden szülés utáni  edzésprogramunkban kiemelt szerepet kapjon az erről való ismeretterjesztés.  Ehhez régóta keresünk szakmai partnereket.

Sajnos az intim torna fontosságáról még ma sem tud mindenki, és nagyon sokan csak akkor kerülnek vele kapcsolatba, amikor már sokkal nehezebb rendbe tenni a gátizmokat. Pedig a prevenció is kulcsfontosságú. 

 • Hogy miért is lenne fontos a megelőzésre koncentrálni?  
 • Mit tehetünk  a gátizmok egészségéért? 
 • Milyen gyakorlatok szükségesek a szülés után?

Az alábbiakban röviden és érthető módon elmagyarázzuk.

Bartha Éva egyetemi oktató, vezető gyógytornász maga is évek óta dolgozik azon, hogy az intim torna témaköre ne legyen tabu többé, és minden lányhoz és nőhöz el is jussanak ezek a gyakorlatok – az alábbi cikk az ő szakmai közreműködésével készült.

Az intim torna alapja – Hogyan találd meg a gátizmokat?

A kismedencei izmok nem láthatók, ezért nem olyan egyszerű a megfelelő terület mozgatását megérezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos ezeket elkülöníteni és tudatosítani!

Számos tipp létezik arra vonatkozóan, hogyan mozdítsd meg ezt a részt:  Képzeld el, hogy egy hüvelyben elhelyezkedő apró labdát próbálsz behúzni a testedbe, miközben összeszorítod azt.

Mire figyeljünk intim torna közben?

Vannak olyan gyakorlatsorok, amelyek végzése során a hasizmainkkal együtt dolgozunk. Bartha Éva a gyógytornászok által használt evidence -based irányzatot tanítja. Ennek alapja, hogy  a gátizomgyakorlatok végzése közben a megfelelő erősödéshez tudatosan ki kell zárnunk a has- és fenékizmok megfeszítését. Sokan ugyanis ezeknek a sokkal könnyebben irányítható izmoknak a mozgatását végzik, miközben azt hiszik, intim tornát végeznek. Éva az Anyatest Projekttel közösen készített 6 hetes intim torna program anyagában sok konkrét gyakorlatot mutat erre, de otthon, esetleg ruha nélkül a tükör előtt ülve te is kipróbálhatod, hogy tudod-e mozgatni, összeszorítani  a gátat és a hüvelyt az egyenes hasizom vagy a farizom mozgatásától függetlenül. Ép gátizom esetén a haránt hasizom (transversus) automatikusan bekapcsolódik a gyakorlásba, hiszen szinergizmusban működik a gáttal, ezért nem is tudjuk azt kiiktatni az intim torna során (nem is kell). Ha azonban gondok vannak a gátunkkal, a hasizmunk más területei is működésbe léphetnek (az egyenes és az oldalsó hasizmok), illetve a farizmok összeszorításával is kompenzálhatunk, amelyeket viszont fontos gyakorláskor ellazítani. 

Intim torna = a gátizmok erősítése?

Nem igaz, és sajnos ez egy nagyon közkeletű tévedés, hogy csak erősítésre van szükség. A túlműködő, ellazulásra képtelen, túl feszes izomzat is számos problémát okozhat!

Az intim torna lényege tehát nem az egyirányú erősítés, nagyon fontos a tudatos lazítás is. Mivel a gátizom sokszor reagál a minket érő stresszre, ugyanúgy szüksége van relaxációra, mint bármely más stresszizmunknak. Kerüld el a túlműködő gátat és tanuld meg az ellazítását is – a feszítés mellett – megfelelő gyakorlatokkal.

Tudnod kell azonban, hogy a regeneráló, erősítő intim torna gyakorlatsor nem minden esetben alkalmazható csoportos gyakorlás formájában – van, amikor egyéni ellenőrzésre vagy speciális gyakorlatsorra van szükség.

Mikor nem javasolt az intim torna?

Többféle kontraindikációja lehet a gátizomtornának, ezért nem ajánljuk, ha

 • hüvelysérved, hólyagsérved, megereszkedett méhed (mélysüllyedés) vagy hátsó fali sérved van – ezeket  először szakorvossal ki kell vizsgáltatni;
 • zavaró aranyérproblémákkal, aktív gyulladással küzdesz, amelyeket orvos még nem kezelt;
 • azt érzed, hogy belülről minden „ki akar szakadni”, 
 • illetve ha ismeretlen eredetű panaszaid vannak, azaz nem tudod, hogy a gátad sérült-e vagy sem. 

Fontos tudnod, hogy ha terhes vagy, más típusú intim torna javasolt, de annak végzése is kiemelt jelentőségű a várandósság alatt is!

Milyen panaszokon segíthet a gátizomtréning?

Rendszeres gyakorlással sikerrel felveheted a harcot az inkontinencia különféle típusaival szemben, ahogy a tág hüvely, kisebb aranyér vagy szél- és széklettartási nehézségek sem fognak többé gondot jelenteni.

Hányszor végezd a gyakorlatokat?

A szakirodalom szerint naponta 150-200 gátizom-összehúzás is megengedett. Ez soknak tűnik, de egy kidolgozott, 15-20 perces gyakorlatsorral könnyedén kivitelezhető. Ha viszont fáradtak vagy idegesek vagyunk, inkább pihenjünk rá egyet, hiszen a gátizomtorna közben nagyon pici érzetekre kell koncentrálnunk, ami tökéletes fókuszálást kíván meg tőlünk. 

Teremtsünk nyugodt légkört és szánjunk a tornára napi 2-3-szor 20 percet. A legjobb, ha az intim tornát beépítjük a napi rutinba és reggel, délben, este így is törődünk magunkkal. 

Az intim torna feladatokat mindig vizeletürítés után végezzük, mert teli hólyaggal nem lehet megemelni a gátat.

Kiknek javasolt az intim torna?

Kortól függetlenül mindenkinek, hiszen az intim torna prevencióként is kitűnő. Érdemes már gyermekkorban elsajátítani az alap gyakorlatsorokat, hogy megelőzhessük a felnőttkori problémák kialakulását. A gyógytornászok régóta szeretnék elérni, hogy iskolai keretek közé is beépülhessen az intim torna oktatása (folyamatban van egy iskoláskorban elsajátítható verzió), hiszen a modern, sokat ülő életmód a kismedencének sem kedvez.

Tévedés azt hinni, hogy csak szülés után van szükségünk gátizomtornára. Az intim torna minden korosztálynak nélkülözhetetlen akkor is, ha már vannak gátproblémáink és akkor is, ha nincsenek.

Jelentős javulást tudunk elérni, ha szorgalmasan gyakorlunk. Akár napokon belül is tapasztalhatunk változást, hat hét alatt pedig már objektíven is mérhető a gátizom erősödése.

Így vigyázz a gátizmaidra!

 1. Ha kisbabád van és hordozod őt, ügyelj arra, hogy azt ne szünet nélkül tedd. Hordozni csoda klassz dolog, de nemcsak a gerincünk és a hasizmaink, hanem a gátizmok miatt is pihenőt kell tartanunk benne. A még meg nem erősített gátizmunk a hordozás következtében továbbterhelődik, ami szintén stresszinkontinenciát okoz
 2. Ugyanígy ügyelnünk kell arra is, ha rendszeresen küzdünk székrekedéssel. Tartós probléma esetén az állandó hasprés miatt sérülhet a gátunk, fontos tehát, hogy kezeljük a problémát.
 3. Ne trónoljunk a vécén. Csak akkor menjünk a mosdóra, ha ingerünk van.
 4. Pisiljünk helyesen: nyugodtan, ellazított gáttal, nem préselve, erős sugárral.

TIPP:

Próbáld ki az Anyatest Projekt Magyarországon hiánypótló gyógytornász által, szakmai alapelvek mentén kidolgozott, otthoni 6 hetes intim torna és gátizomtréning programját, amely speciális eszközök nélkül, egyéni időbeosztásban kínál otthon végezhető gyakorlatokat.

Részleteket ITT találsz.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

 • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
 • Sportoktató OKJ 5181303
 • Jóga mozgásterapeuta
 • Ashtanga jóga oktató RYT200
 • Gerincjóga oktató RYT200
 • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.