Barion Pixel

6 ok, amiért ne hagyd ki a nyújtást!

Az edzőtermekben, szabadtéri edzőparkokban sokszor megfigyelhető, hogy a nyújtás vagy teljesen kimarad, vagy csak úgy ímmel-ámmal hajlonganak az emberek, gyakran már telefonálás, beszélgetés közben. Holott a nyújtás sokkal több holmi hajolgatásnál, egy nagyon fontos része a testmozgásnak, így kifejezetten koncentrált odafigyelést igényel! Fontos, hogy ismerj különféle nyújtás-típusokat, és azt, hogy melyik mire jó- más technikát igényel a bemelegítés közbeni nyújtás, mást a levezetés.

De miért is fontos a nyújtás?

 1. Nyújtás nélkül test nem működik harmonikusan. Ha testünk fejlesztésén gondolkodunk, akkor nagyon fontos, hogy annak minden dimenziójával foglalkozzunk. Csak az izom növelése önmagában akár torzíthat is- ugye előttünk van a nagy izmú, ám kötött testépítő, aki a cipő bekötésére  is alig tud lehajolni. Ez nem csak értelmetlen, de sérülésveszélyes is.
 2. Ha nem figyelünk erre, akkor a testünk kompenzálja az ebből fakadó hátrányokat, ez  beszűküléshez, merevséghez, kötöttséghez vezet. Ennek pedig egyenes következménye a fájdalom.
 3. Helyes testtartás- ha többnyire ülő munkára használom a testem, akkor annak hatására bizonyos izomcsoportok megrövidülnek, mások viszont túlnyúlnak, elgyengülnek.  Tipikus példa erre a horpaszizom (ágyéki rész) vagy a vállizom. A horpasz megrövidül, ezzel párhuzamosan a farizmok túlzottan megnyúlnak, elgyengülnek. Éppen ezért rendkívül fontos az ülőmunka kompenzálása- nyújtással is.
 4. Az edzés utáni megfelelő (statikus, hosszan kitartott) nyújtással gyorsítható a regeneráció, csökkenthető az izomláz mértéke.
 5. A megfelelően karbantartott izmok és ízületek sokkal kevésbé sérülékenyek, kisebb az esély a sérülésre.
 6. A nyújtási technikák fokozzák a test érzékelését, a testtudatot, ezáltal növelik a mozgás pontosságát.

+1 : Fontos tudni, hogy a hajlékonyság minden életkorban fejleszthető! Az izületi mozgástartomány ugyan  kisebb lesz az öregedés során a kutatások szerint, de folyamat nagymértékben ellensúlyozható rendszeres mobilitásfejlesztő gyakorlatokkal és fizikai aktivitással.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

További cikkek

Női egészség és sport

Funkcionális táplálkozás

Milyen tápanyagokra és milyen arányban van szüksége a szervezetnek egy-egy egészségügyi kihívás – pajzsmirigy problémák,

Tovább »

Feliratkozom a hírlevélre

Bartha Éva

Gyógytornász-fizioterapeuta MSc, manuálterapeuta
Az Új Szent János kórház vezető gyógytornásza

Évával 2021- ben kezdtük a közös munkát-  túlzás nélkül hiánypótló és egyedülálló az  a hathetes online végezhető gátizomregeneráló program, amit közösen csináltunk! Hatalmas öröm volt rátalálni mert végtelenül rutinos,  és egy rendkívül kedves, közvetlen személyiség. Több mint 2 évtizede foglalkozik a medencefenék izmainak gyengeségéből adódó elváltozások tanulmányozásával, kezelésével. Aktív gyógyornász- a János kórházban találjátok- emellett óraadó tanár, vizsgáztató az egyetemen illetve saját magánrendelést vezet.

Éva azt írja a saját munkájáról: “Számomra a gyógytornász és védőnői diploma kombinációja a lehető legoptimálisabb végzettség a szülészet-nőgyógyászati fizioterápia magas szintű alkalmazásához. (gátizom torna, szétnyílt hasizom, symphyseolysis, kismamatorna stb.) Az egyes kórképek kezelését nem lehet különválasztani egymástól, minden esetben egy előzetes vizsgálat alapján elkészített terv mentén, komplexen kell megoldani a problémákat.

A szülészet – nőgyógyászati fizioterápián és az oktatáson kívül szívesen foglalkozom felnőtt és gyermekkori sérülések utáni rehabilitációval, ortopédiai elváltozások kezelésével. A felnőtt kliensek a traumatológia problémákon kívül főleg gerincpanaszokkal keresnek meg, gyakran fordulnak meg nálam nyaki vagy ágyéki gerincsérv, csigolyacsúszás, kopásos elváltozások okozta fájdalmak miatt.”

BIO

– 2017. Manuálterapeuta – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2015. Okleveles Fizioterapeuta (MSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 2011. Gyógytornász-fizioterapeuta (BSc) – Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
– 1990. Védőnő – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Posztgraduális képzések

– Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában    
– Gátizom tréner
– McKenzie A, B kurzus
– Terrier-féle lágyrész és ízületi mobilizáció
– Kinesiotape kezdő, haladó
– 3D Scoliosis Terápia  I-II.
– Váll workshop (OMT)
– Terhes torna speciális kollégium

Érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Mielőtt elhagynád az oldalt, érdemes feliratkozni a hírlevelünkre:
SEMMI extra zaj, csak havi 1-2 értesítés az új programokról, ingyenes tartalmakról vagy az early bird árról, akciókról. Win-win.

Tóth Tímea

TÓTH TÍMEA

Timi egy csodásan mozgó, remek hangú oktató, aki a hatha- és gerincjógában, valamint a táncban is otthonosan mozog. Jelenleg kortárs táncot tanít a Műhely Alapítványnál, a Jurányi Házban és a Trafó Stúdióban, valamint a Mandala Jógastúdiókban tart hatha-, gerincjóga- és flow jóga órákat. 

BIO

 • Táncos és próbavezető, modern tánc szakirány (Magyar Táncművészeti Főiskola)
 • Sportoktató OKJ 5181303
 • Jóga mozgásterapeuta
 • Ashtanga jóga oktató RYT200
 • Gerincjóga oktató RYT200
 • Hatha jóga oktató RYT200 (Mandala Jógastúdiók)

MINI INTERJÚ

Jelenleg mennyit mozogsz?

Igyekszem napi szinten mozogni, ezeknek egy része ugye az óratartás, másik része pedig a saját gyakorlásom. Attól függően, hogy mire van időm, vagy hogy hogy érzem magam éppen, ez lehet jóga, tánc, erősítő edzés vagy éppen gyógytorna. 

Mit tanácsolsz annak, aki nem talál időt a mozgásra?
Kezdje “kicsiben” 🙂 Rövidebb időtartamban, olyan mozgásformát válasszon, ami örömet ad, feltölt. Eleinte ez lehet 15-20 perc is akár, és ha ez rendszeressé tud válni, az már remek. Nagyon szuper online edzéseket, jógaórákat lehet találni a neten, amik bármikor elérhetőek, és gyakran rövidebbek is, hogy könnyebben beilleszthetőek legyenek a napirendbe. 

Mi a kedvenc motivációs idézeted?
“A változás örök” – most éppen ez 🙂

Mi jut eszedbe a szóról, hogy jóga?

Tudatosság, belső csend, megérkezés.